ÎPS George Guţiu a fost înmormântat în cripta catedralei Sfântul Iosif

Eveniment Social

Înaltpresfinţitul arhiepiscop George Guţiu a fost condus, ieri, pe ultimul drum de către mai mulţi episcopi şi preoţi greco-catolici, precum şi de sute de credincioşi.

Funeraliile ÎPS George au început la ora 11.00 cu celebrarea Sfintei Liturghii de către Preafericitul Părinte Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolice, la catedrala ,,Schimbarea la faţă”, înconjurat de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. Apoi în jurul orei 12.45 a urmat procesiunea cu sicriul arhiepiscopului spre catedrala Sfântul Iosif unde a avut loc slujba înmormântării. Trupul neînsufleţit al arhiereului a fost depus în cripta catedralei din Piaţa Cipariu al cărei ctitor este împreună cu părintele Tertulian Langa.

Arhiepiscopul ad personam George Guţiu, în vârstă de 87 de ani, a trecut la cele veşnice în data de 8 mai 2011, la ora 23.30. ,,Decesul a survenit la Clinica Medicală I din Cluj-Napoca, în urma unei insuficienţe cardio-respiratorii, consecinţă a mai multor afecţiuni ce l-au marcat în ultima perioadă a vieţii, după ce vreme îndelungată a purtat în trup semnele suferinţelor celor aproape 14 ani de detenţie în închisorile comuniste.” se arată într-un comunicat al Episcopiei Române Unite cu Roma de Cluj-Gherla.

,,Îl întrebam cum putea considera cea mai frumoasă perioadă a vieţii aceea unde a petrecut 14 ani închis. Iar el ne-a motivat prin faptul că a trăit în Hristos, cu Hristos şi pentru Hristos. A fost un om răbdător, dar dârz, un om blând, dar ferm, care şi-a acceptat crucea cu seninătate, un om care a ştiut să se conformeze în totalitate voinţei lui Dumnezeu” a afirmat episcopul de Cluj-Gherla Florentin Crihălmeanu. Acesta a subliniat faptul că a acceptat să fie hirotonit ca preot greco-catolic deşi această biserică a fost scoasă în ilegalitate de către regimul comunist.

Părintele paroh al catedralei ,,Schimbarea la faţă” Teodor Lazăr a scos în evidenţă faptul că arhiepiscopul George n-a ştiut să facă compromise şi a plătit cu 14 ani de închisoare.”

Personalităţi prezente

Printre cei prezenţi s-au numărat ÎPS Andrei mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, mai mulţi episcopi romano-catolici primarul Clujului Sorin Apostu, subprefectul Vasile Cozma, fostul primar al Clujului Gheorghe Funar, parlamentarii Marius Nicoară, Horia Uioreanu, Mircea Giurgiu şi consilierul judeţean Ioan Petran.

Scurtă biografie

ÎPS George a fost episcop al eparhiei de Cluj-Gherla între anii 1990-2002. În data de 30 ianuarie 1951 preotul George a fost arestat la Reghin şi anchetat la Ministerul de Interne din Bucureşti, până la 15 februarie 1952, când, trimis în judecată, a fost condamnat la muncă silnică pe viaţă. Detenţia a executat-o în închisorile de la Jilava, Aiud, Piteşti, Dej şi Gherla. A fost eliberat la 4 august 1964, în virtutea decretului de graţiere a tuturor deţinuţilor politici, emis de regimul comunist. La 3 martie 1990 a fost numit de Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea Episcop titular al Eparhiei de Cluj-Gherla, iar la 17 iunie 1990 a fost consacrat Arhiereu. În anul 2000, Arhiepiscopul George a fost decorat cu Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Mare Cruce de către Preşedintele României. În semn de recunoaştere a meritelor deosebite din timpul persecuţiei comuniste, în anul 1994, Papa Ioan Paul al II-lea i-a conferit titlul de Arhiepiscop “ad personam”.

[fgallery id=5 w=450 h=385 bg=ffffff t=0 title=”IPS George”]

___________

Medan Mihai

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts