Anul regizorilor debutanți la TIFF

Din oraş Eveniment

Festivaulul Internațional de Film Transilvania, aduce și în acest an regizori debutanți, dar promițători. 12 regizori cu proiecte ambițioase se vor afla în Cluj-Napoca între 31 mai și 9 iunie, unde vor prezenta publicului producții originale pline de vitalitate.

În ediția cu numarul doisprezece, organizatorii festivalului și-au propus, ca de fiecare data, să ofere scena unor regizori debutanți, aflați la primul sau la al doilea lungmetraj. Astfel, din cei doisprezece regizori, veniți din țări precum Polonia, Uruguay, Arabia Saudită, Germania, Danemarca, Olanda, India, Japonia sau Slovacia, zece se află la primul lor lungmetraj.

Subiectele care constituie firul poveștilor acestor filme tratează o gamă foarte largă de tipologii, atitudini și situații, toate fiind de o anumită profunzime, care va atinge cu siguranță spectatorul. Haifaa al-Mansour, se va afla la TIFF cu filmul Wadjda. Filmul a caștigat trofeul Festivalului Internațional de Film din Dubai și alte trei premii la Veneția. Wadjda a fost catalogat de către critici ca fiind un debut ambițios, având în vedere ca este primul lungmetraj de ficțiune realizat integral în Arabia Saudită.

Singurii regizori aflați la cel de al doilea lungmetraj sunt danezii Tobias Lindholm și Michael Noer. Cei doi au debutat împreună în 2010 cu filmul R, premiat și la TIFF pentru Cea mai bună imagine, ulterior fiecare s-a ocupat de propria producție, astfel Tobias Lindholm ne prezintă în A Hijacking, povestea unui vas danez capturat de către pirați somalezi, în timp ce filmul lui Michael Noer, Northwest, expune povestea a doi frați din Copenhaga.

____________

Roxana Badea

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts