Guvernul a avizat, în şedinţa de astăzi, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice. Acesta va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătut şi adoptat în regim de urgenţă, pentru a intra în vigoare începând cu ianuarie 2011, a afirmat primul-ministru Emil Boc la finalul şedinţei de Guvern.
Premierul susţine că unul dintre principiile de bază pe care se bazează proiectul de lege este cel al contributivităţii, astfel încât pensia să fie proporţională cu contribuţia avută la sistem. „Aplicarea principiului contributivităţii înseamnă eliminarea privilegiilor şi discriminărilor care există în momentul de faţă”, a afirmat Emil Boc.
Acesta promite recalcularea pensiilor speciale pe baza contributivităţii în termen de 5 luni de la intrarea în vigoare a legii. „Economiile care se fac din recalcularea acestor pensii speciale sunt între 500 şi 800 de milioane de euro”, a spus primul-ministru.
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mihail Şeitan a afirmat că proiectul de lege mai prevede continuarea creşterii graduale şi egalizarea vârstelor standard de pensionare pentru bărbaţi şi femei la 65 de ani până în 2030. În ceea ce priveşte personalul din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, proiectul de act normativ stabileşte creşterea vârstelor de pensionare de la 55 de ani în prezent, la 60 de ani până în 2030.
În schimb, sindicaliştii sunt nemulţiumiţi de acest proiect de lege: “Analizând propunerile guvernamentale, Blocul Naţional Sindical (BNS) a ajuns la concluzia că nu poate fi vorba de o reformă reală a sistemului public de pensii ci mai degrabă de o cosmetizare, de jumătăţi de soluţii care nu rezolvă problemele actuale ale sistemului. În opinia BNS, Guvernul nu a ţinut cont nici de realităţile din piaţa muncii şi nici de situaţia pensionarilor atunci când a elaborat propunerile de reformare a sistemului de pensii, căutând doar să rezolve problema deficitului bugetar”, se arată în comunicatul de presă al BNS.
Mara Rusu
Sursa: gov.ro