Finalizarea proiectului european Civic Citizen for my CommEUnity

Educaţie

Organizația Centrul pentru Studiul Democrației din Cluj-Napoca în parteneriat cu Scambieuropei din Italia a organizat în perioada 25 mai – 2 iunie 2014 la Cluj-Napoca proiectul „Civic Citizen for my CommEUnity” finanțat prin programul Tineret în Acțiune, Acțiunea 1.1.

DSC_2541

Scopul proiectului a fost să faciliteze învățarea despre domenii ce implică educația civică precum: importanța voluntariatului, drepturile tinerilor Europeni, ecologie, oferirea de prim ajutor și valoarea diversității culturale într-o societate democrată. Proiectul s-a adresează unui număr de 20 de tineri din România și Italia cu vârste cuprinse între 18-25 de ani care au dorit să se implice activ în comunitatea din care fac parte. Timp de 7 zile în cadrul căsuței OSUBB din zona Hașdeu, tinerii au putut dobândi informații legate de spiritul civic prin metode non-formale de lucru precum exerciții de energizer, brainstorming sau Open Space.

Una dintre cele mai atractive activități din cadrul proiectului a fost participarea celor 20 de tineri din Italia și România în cadrul proiectului ”O masă caldă” din Cluj-Napoca, unde tinerii au gătit și au oferit mâncare în Piața Muzeului. ”A fost una dintre cele mai emoționante activități la care am participat și care m-a făcut să plâng”, a declarat Cosima Masotina, o participantă din Italia în cadrul proiectului. Pe durata proiectului, participanții au descoperit care sunt oportunitățile lor de dezvoltare în comunitatea Europeană, dar și cum să aplice pentru astfel de oportunități. Metode de Public Speaking, upcycling sau de dezvoltare personală au fost de asemenea, prezentate în cadrul activităților.

Ideea proiectului „Civic Citizen for my CommEUnity” a venit în contextul scăderii încrederii populației în instituțiile statului, instituțiile europene și partidele politice ce au dus la creearea unor conflicte și probleme în viața de zi cu zi a societății. Scepticismul tinerilor, stresul și nepăsarea, strâns legate de aceste probleme, duc la o pasivitate ce îi împiedică pe mulți tineri să se implice în acțiuni de voluntariat.

Centrul pentru Studiul Democrației a fost înființat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Științe Politice, Facultatea de Științe Politice și Administrative, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar de 7 ani, organizația își însușește rolul de a face față principalelor provocări cu care se confruntă România, respectiv cel de a asigura succesul integrării europene. Proiectele de cercetare coordonate de acest centru analizează, în principal, problemele democratizării, migrației, a etnicității și, cel mai important, a educației civice.

Asociația culturală Scambieuropei a fost înființată în 2009 și se axează pe dezvoltarea spiritul civic prin promovarea ofertelor de lucru, burselor școlare, internship-uri, voluntariat și schimburi culturale. Scopul principal al organizației este de a găsi și a oferi oportunități tinerilor din Italia pentru a avea șansa să experimenteze mobilitatea Europeană și/sau extra-Europeană. Organizația a dezvoltat o direcție dublă a activităților: una la nivel internațional prin care promovează activitățile de schimb de tineri, voluntariat și alta la nivel local prin care ajută tinerii să dobândească un spirit civic și să înțeleagă apartenența lor la Uniunea Europeană în viața de zi cu zi.

Programul „Tineret în Acțiune” este un program al Uniunii Europene care susține activitățile tinerilor de învățare non-formală. Finanțat de Comisia Europeană, „Tineret în Acțiune” promovează cetățenia activă în rândul tinerilor, dezvoltarea sentimentelor de toleranță, încredere și solidaritate.

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts