Expoziție de pictură a artistei Katy Zoltán are loc la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

Din oraş

Expoziția de pictură „Peisaje muzicale” a artistei Katy Zoltán are loc în perioada 18 iulie-5 august 2018 în Sălile de Expoziții Temporare de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Lucrările reprezintă peisaje din natură, iar curatorul artistei Katy Zoltan este muzeograful Florin Gherasim.

La deschiderea expoziției au fost prezenți mai mulți pasionați de pictură, de la specialiști, la prieteni sau cunoștințe ale artistei. Lucrările au fost selectate de curatorul Florin Gherasim, care a descris această experiență: „Provocarea de a fi prezent ca un detectiv în atelierul artistului îți dă prilejul ca pe lângă întâlnirea cu operele de excepție să descoperi în spatele poveștilor un om de excepție, iar viața doamnei Katy Zoltán ar putea fi un subiect de documentar, ba mai mult, chiar de film artistic.”

Lucrările selectate nu au fost văzute de către artistă până la momentul deschiderii expoziției, pentru că organizatorii au dorit să îi facă acesteia o surpriză. Despre începuturile colaborării cu Katy Zoltán, Lucian Nastasă-Kovacs, managerul muzeului, a declarat:

„Această expoziție a fost plănuită în detaliu acum două luni și jumătate. Inițial lui Katy nu i-a venit să creadă, după care ne-am dat seama că nu ne-am ales bine spațiul, în sensul că am fi avut nevoie de tot Palatul Bánffy ca să putem pune în valoare ceea ce aceasta a creat. Are o producție extrem de variată, altceva decât ce s-a expus la Palatul Bánffy până acum. Vă mărturisesc faptul că artisa Katy Zoltán a ajuns aici abia în urmă cu 45 de minute, pentru ea este o surpriză.”

Curatorul Florin Gherasim a explicat scopul pe care l-a avut prin această expoziție, dar a făcut și o descriere a lucrărilor expuse în cele 3 săli: „Am vrut să fac o expoziție cu tematică muzicală, muzica apelor, semnul solarității, peisaje nocturne. Putem spune că avem patru mini-expoziții într-un colaj, patru paragrafe tematice, ne pune în lumină adevărata față a doamnei Katy, o față de creator verilic, care nu are o puzderie de lucrări una lângă cealaltă, ci care este virtuoasă și este o probă să vedem această aliniere de peisaje, lucrările sunt în ulei.”

Katy Zoltán și-a început cariera de artist când era copil, după ce s-a mutat împreună cu părinții săi din Suplacu de Barcău la Cluj-Napoca. Aici l-a întâlnit pe maestrul Sándor Mohi, a cărui soție a descoperit-o pe tânăra artistă, iar acesta a ajuns mai târziu să fie interesat de talentul lui Katy. Aceasta a expus atât în Cluj-Napoca, cât și în alte orașe din țară, precum Sibiu sau Brașov. La eveniment a fost prezent și istoricul de artă Tibori Szabó Zoltán, care a spus:

„Katy Zoltán a fost nevoită să muncească extrem de mult, căutând printre amintiri mi-am dat seama că m-am întâlnit cu lucrările sale de artă în urmă cu 30 de ani cu ocazia unei expoziții personale le galeria Bibliotecii Universității. Am apreciat diversitatea modalităților de a surprinde bucuria de viață radiată de eterna frumusețe umană. Lucrările sale mi-au întărit convingerea că în pictura lui Katy Zoltán exprimarea emoțiilor are un rol primordial, de altfel și dorința de explorare a dimensiunilor interne.”

Expoziția „Peisaje muzicale” este organizată de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

– Miruna Aruxandei

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts