La mulți ani, România! La mulți ani, Cluj-Napoca!

Din oraş Eveniment

Ziua Națională a României a adus la Cluj-Napoca o serie de evenimente specifice datei de 1 decembrie. Primăria a organizat un program special pentru această sărbătoare, astfel clujenii s-au putut bucura de o paradă de mașini militare, depuneri de jerbe de către oficilități, concerte în aer liber, dar și tradiţionalul foc de artificii din Piața Avram Iancu.

Depunerea de jerbe, care a deschis ziua de 1 decembrie, a venit din partea mai multor instituții publice ale Clujului, dar și a partidelor politice PDL, PRM, PNL și PC sau PSD. Primarul interimar, Radu Moisin și prefectul Florin Stamatian au luat parte la sărbătoare, citind un mesaj din partea premierului României, Emil Boc.

Defilarea paradei militare a urmat după depunerea coroanelor de la monumentul “Glorie Ostaşului Român” din Piaţa Avram Iancu. Prin fața a sute de clujeni, care au făcut față frigului de afară, au trecut trupe ale Jandarmeriei, militari ai diviziei 4 Infanterie “Gemina”, dar și detaşamente care au luptat în Irak.

De asemenea, un grup de elevi de la Liceul de Coregrafie şi Artă dramatică “Octavian Stroia” au regizat pe bulevardul Eroilor, Marea proclamaţie de la 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Aceștia au vrut să le arate celor prezenți care a fost atmosfera din preajma Zilei Naționale a României prin intermediul unei scenete istorice.

Ora 16.00 i-a adus pe scena ridicată din Piața Unirii pe interpreţii Veta Biriş, Dumitru Fărcaş, Gheorghe Zamfir, acompaniaţi de orchestra “Cununa Transilvană” şi ansamblurile folclorice “Românaşul”, “Tradiţii” şi “Crăişorul”. De la ora 19.00 au fost aprinse luminile de sărbătoare din oraș, iar tot atunci trupa Sistem și-a început recitalul cu imnul României, continuând să întrețină amosfera de sărbătoare cu ajutorul ritmurilor dansante.

Momentul muzical din centrul Clujului a continuat prin retragerea cu torțe pe traseul Piaţa Lucian Blaga – strada Napoca – B-dul Eroilor – Piaţa Avram Iancu.

Tradiţionalul foc de artificii din Piaţa Avram Iancu a încheiat programul de 1 decembrie după 15 minute în care cerul a fost luminat de jocurile de lumini.

[flagallery gid=8 name=”Gallery”]

____________

Andreea Stăicuț

Foto: Andrei Purcărea, Vlad Oltean

Comments :1

  • ancabaciu

    bune poze, buneeeee!

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts