Bugetul pentru 2012 a fost aprobat de Parlamentul European

UE

Bugetul Uniunii Europene a fost supus la vot, ieri, în Parlamentul European. Priorităţile bugetului au fost stabilite încă din 18 noiembrie, de către echipa de negociatori a Parlamentului European şi reprezentanţii statelor membre.

Prioritare au fost creşterea economică, controlul frontierelor, fenomenul migraţiei şi problema locurilor de muncă, chestiuni importante potrivit statelor membre. De asemenea, acestea au cerut limitarea creşterii bugetului destinat plăţilor. Astfel, bugetul total pentru anul viitor este de 129.1 miliarde de euro pentru efectuarea de plăţi, crescut cu 1.86% faţă de 2011, şi de 147.2 miliarde de euro în sume angajate. În plus, Comisia, Consiliul şi Parlamentul European trebuie să monitorizeze cheltuielile de anul viitor, pentru a verifica corectitudinea bugetului.

Raportorul Parlamentului, Francesca Balzani, şi comisarul european responsabil cu bugetul, Janusz Lewandowski, se bucură pentru adoptarea priorităţilor Parlamentului de către statele membre şi pentru rezultatul negocierilor dintre Parlament şi Consiliu. Cei doi sunt, însă, îngrijoraţi cu privire la bugetul aprobat pentru plăţi şi la faptul că acesta ar putea fi insuficient.

Tot în cadrul întâlnirii de ieri, Parlamentul a adoptat un acord referitor la nevoile financiare suplimentare pentru 2011. Acestea sunt necesare în condiţiile în care Comisia nu mai poate efectua plăţi. Aşadar, bugetul european pe 2011 va fi suplimentat cu încă 200 de milioane de euro.

Un alt proiect de modificare a bugetului pentru 2011 va fi votat săptămâna viitoare în Comisia pentru buget. Acesta priveşte acordarea de ajutoare către Spania şi Italia, în urma cutremurelor din Lorca şi a inundaţiilor din regiunea Veneto.

__________

Bianca Dumitru

Foto: europarl.europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts