Expoziția unei prietenii, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

Cultură Din oraş

POZA 1

Muzeul Național de Artă din Cluj-Napoca găzduiește în perioada 4-22 noiembrie expoziția de artă intitulată Vânătoarea de Fluturi, a artiștilor plastici Gheorghe Ilea și Andor Kömives, o expoziție a doi prieteni menită să aducă nostalgie și să amintească de momentele copilăriei.

POZA 2

Dreapta: Andor Kömives și Gheorghe Ilea

Vernisajul a început cu discursul unuia dintre cei care au luat parte la formarea artistică a celor doi artiști plastici, încă de mici copii, profesorului universitar doctor Ioan Sbârciu.

„Sunt emoționat…

 Parafrazând, pot spune că nu orice profesor e norocos să aibă un grup de prieteni„Kömi – Ghiță Ilea”. Pe Ilea l-am reținut pentru talentul și simțul culorii în pictură, iar pe Kömi mai mult pentru desen. Fiecare este foarte talentat și diferit. Cei doi s-au pregătit toată viața, s-au dedicat culturii și într-un fel au o contribut pentru  faina picturii de la Cluj care este mare și cunoscută în lume. Sunt dăruiți meseriei și deosebit de valoroși. Sunt asemănători și foarte diferiți. Se completează unul pe celălalt.”

a declarat profesorul universitar doctor la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Ioan Sbârciu.

POZA 3

Mijloc: Prof.univ.dr. Ioan Sbârciu

Întreaga expoziție are la bază o relație de prietenie de 45 de ani, prietenia dintre Gheorghe Ilea și Andor Kömives, o prietenie care început încă din clasa a VI-a când cei doi erau elevi la Liceul de Artă din Cluj.

„Mă cunosc de 45 de ani cu Kömives și cu mulți ani în urmă am plănuit această expoziție. Eu nu eram prea convins, însă de vreo doi ani m-am hotărât să facem expoziția împreună. Avem lucrări din perioade diferite, chiar începând din 1975 până în prezent care evocă într-un fel parcursul nostru comun: întâlniri, întrâmplări s.a.”

a declarat pictorul Gheorghe Ilea.

POZA 4

Andor Kömives – Ilea și fluturele, 2014

POZA 5

Gheorghe Ilea – Kömives, 2014

Artistul consideră că întreaga idee a expoziției este una firească și că nu avea nevoie să vină de nicăieri, amândoi fiind pictori și prieteni. Totul era subînțeles, plutea în aer.

Întrebat de ce au ales fluturii ca și subiect al expoziției, Gheorghe Ilea afirmă că totul este legat de o întâmplare petrecută în clasa a VI-a.

„Eram la căminul «Ady Șincai» împreună cu Kömives și spre sfârșitul clasei a VI-a ne-am hotărât să mergem în pădure. Trebuia să facem un insectar și am zis să prindem și fluturi. Am făcut asta vreo două nopți și nu a fost ușor pentru că a trebuit să coborâm pe cearșeafuri. Și atunci ne-am reamintit în timp de treaba aceasta cu fluturii și am zis îi dăm și expoziției titlul de «Vânătoare de fluturi».”

a mai declarat pictorul Ilea.

POZA 6

Lucrările sunt realizate pe pânză, în ulei, tehnică mixtă, iar suportul este hârtia, pânza, lemnul și placajul. S-a folosit și o capota a mașinii Dacia, parte dintr-un alt proiect, întreaga expoziție fiind un diversă.

POZA 7

POZA 8

POZA 9POZA 10POZA 11„Prietenia este foarte importantă, benefică, iar fară ea nu cred că ne-am descoperi pe noi. Nu ne-am cunoaște.”

a declarat artistul Gheorghe Ilea întrebat dacă avem nevoie de prietenie.

La expoziția celor doi artiști plasticieni, Gheorghe Ilea și Andor Kömives, au participat atât cunoscuți ai celor doi, foștii profesori, elevi ai Liceului de Artă din Cluj-Napoca, studenți ai Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca și nu numai.

POZA 13

„Îmi place foarte mult expoziția și pot să spun că sunt lucrări care mi-au adus aminte de copilărie. Ceea ce îmi place foarte mult este că sunt oameni desenați cu cap de animal.”

a declarat o elevă a Liceului de Artă din Cluj-Napoca.

„Ceea ce mi-a plăcut mie este faptul că se pun în valorea lucruri din vremea veche: abecedarul, palete de tenis sau capota de Dacie. Există o relație care dănuie, o prietenie de 45 de ani care spune multe, iar această expoziție mă duce cu gândul la prietenul meu din liceu. Mă face să mă gândesc dacă și eu voi avea o așa prietenie. Cred că toți care au fost aici s-au gândit la prietenia de durată.”

declarat un cunoscut al celor doi.

 

POZA 14

POZA 19POZA 20Gheorghe Ilea este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, iar activitatea de artist plactician o desfășoară la Zalău, locul său natal.

Andor Kőmives este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, doctor în arte vizuale din anul 2006 și cadru didactic la Universitatea de Artă și Design (UAD) din Cluj-Napoca. Întreaga carieră a celor doi este marcată de o multitudine de expoziții realizate atât în țară cât și în străinătate.

POZA 21

„Vânătoarea de fluturi” este un proiect al celor doi artiști plasticieni, realizat cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă Sălaj (CCAJ) încolborare cu Galeria „Arcade 24” Bistrița, Universitatea de „Artă și Design” Cluj-Napoca şi Uniunea Artiştilor Plastici din România.

– Text: Cristina-Ioana NăstasăFotografii realizate de Laura Revnic

 

 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts