Editorial | Un student adevărat aplică pentru Erasmus – Relatarea propriei experiențe din youth exchange-ul PROCV+

Cultură Studenti

 

A fi student nu înseamnă doar să participi la cursuri, să fii activ la seminarele obligatorii și să pleci în weekenduri acasă. A fi student înseamnă să te implici cu adevărat, să faci voluntariat, să participi la diverse activități și sa iei parte la diverse proiecte. Ca student este inacceptabil să nu aplici măcar o dată pentru un program Erasmus. Mulți poate nu-și încearcă norocul deaorece nu știu mai exact despre ce este vorba, ce vor face, cu ce oameni se vor întâlni. Ei bine, pot spune că este o experiență fundamentală și nu poate lipsi din viața unui student.

Poiana Negrii este un sat mic de la munte din județul Suceava. Un loc pașnic, cu aer curat, cu oameni gospodari, așezați la casele lor și cu peisaje demne de tablouri valoroase. Acesta a fost locul unde s-a desfășurat proiectul PROCV+, un youth exchange, la care au participat studenți din cinci țări: Grecia, Croația, Spania, Italia și inclusiv România. Timp de zece am locuit alături de alți patruzeci de studenți străini, am aprofundat noi cunoștințe, am luat parte la diferite activități, am dezbătut posibilele cauze a unor problematici actuale din UE, dar cel mai important, am creat prietenii și ne-am ales cu o experiență pe cinste!

Aceasta este primul proiect de acest fel la care am participat, dar pot spune cu încredere că nu și ultimul. Primele zile au trecut foarte greu. Oameni noi, culturi diferite, cuvinte necunoscute  și acomodarea cu frigul specific zonei, a cauzat puțină dificultate. Programul a fost unul încărcat, mai ceva ca la facultate, dar nimeni nu s-a plâns. Primele zile au trecut inimaginabil de repede și scopul era să ne cunoaștem. Jocurile de nume, activitățile de tip ”team building” erau la ordinea zilei. Abia a treia zi am reușit să ne cunoaștem parțial colegii, începeam să reținem numele fiecăruia în parte.

Ne-am împrietenit repede, dacă la început fiecare se intitula drept grec, român, spaniol, după trei zile eram cu toții europeni, un grup unit, egal din orice punct de vedere. Un grup de tineri studenți, de vârste diferite, care sunt conștienți și care vor să schimbe ceea ce este greșit în lume. Temele principale ale proiectului s-au conturat în jurul a trei probleme majore cu care se confruntă cele mai multe țări din Europa: unemployment, poverty și social exclusion. Nu doar că am dezbătut aceste teme, ci am cercetat, am căutat dovezi, cifre și am realizat diferite materiale prin care am demonstrat că aceste probleme există și în țările noastre. Pe lângă asta, am căutat cauze, moduri de rezolvare a acestor probleme și am rămas uimită, de cât de bine pot lucra în echipă cinci oameni de naționalități diferite. Nu a fost zi în care să te plictisești, activitățile erau atât educative, cât și distractive, iar serile tradiționale, specifice fiecărei țări în parte au fost de neuitat.

Ceea ce nu trebuie să împachetezi în geamantanul tău înainte de a participa la un proiect ca acesta, este evident timiditatea! Fii sigur că zona ta de confort va fi invadată în momentul în care îți cunoști colegele de cameră, grecoaice zgomotoase, de care nu vei mai putea să-ți iei rămas bun fără lacrimi la final. Ia-ți neaparat cu tine curajul, încrederea, dorința de a-ți împărtăși ideile și nu-ți fie teamă de posibilitatea de a da greș, căci doar așa înveți. În cadrul acestui proiect am învățat cum să-mi construiesc un CV, cum să acționez în unele situații, dar și importanța muncii în echipă.

Nu am discutat doar despre anumite probleme din UE, ci am și acționat împotriva lor într-o oarecare măsură, făcând flashmob pe străzile din Vatra Dornei sau prin realizarea unor filmulețe care transmit mesaje clare. După un asemnea proiect nu doar că ți-ai îmbunătățit CV-ul, ci devi într-o oarecare măsură ”level up”. Înveți lucruri importante, utile, pe care poate nu le-ai putea învăța din cărți sau de pe internet.

Devii o persoană mult mai atentă și mai deschisă, o persoană care se implică în viața comunității și reușește să privească dincolo de orășelul în care locuiește. Este o experiență unică, prin care te formezi și te autoîmbunătățești. Cunoști oameni noi, oameni cu adevărat diferiți de la care poți învăța și care te pot inspira să faci lucruri noi, lucruri care pot aduce o schimbare. Încearcă!

Despre proiect puteți afla de la Dumitru Sorbală  și în același timp puteți auzi părerea studenților participanți.

– Reka Vass

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts