Demararea construirii Spitalului Regional de Urgenta este ţinută în loc din cauza lipsei de fonduri din partea unui posibil investitor. Costul estimativ la care ar ajunge această investiţie ajunge undeva la 150 de mii de euro.
Suprafaţa pe care se doreşte construirea acestui spital este de 14 hectare, din care aproape 9 hectare vor fi folosite în administrarea propie, iar de restul va dispune societatea implicată financiar pentru a-şi recupera suma investită.
Dacă găsirea unui investitor va eşua, se va apela la obţinerea unei cofinanţări din partea Ministerului Sănătaţii şi a Guvernului României deoarece atât costurile cât şi numărul de oameni la care se adresează sunt foarte mari, a declarat Alin Tişe, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
Proiect reprezintă defapt un parteneriat public-privat de care principalele persoane care vor beneficia de serviciile acestei instituţii sunt locuitorii judeţului Cluj. Partea publică constă în oferirea îngrijirilor medicale gratuite iar cea privată în administrarea serviciilor care oferă îngrijire medicală contra cost.
Un studiu de oportunitate legat de acest proiect se va discuta în prima şedinţă a Consiliului Local, care va avea loc joi, şi unde se vor prezenta principalele motive pentru care e necesară construirea acestui spital. Câteva dintre acestea sunt asigurarea sănătăţii populaţiei şi salvarea de vieţii datorită posibilitaţii de scurtare a timpului în care cadrele medicale intervin în caz de urgenţă.
Viitorul Spital Regional de Urgenţă va aduna specializări din aproape toate domeniile de competenţă medicală. Acest Spital este necesar doarece, în acest moment, nu există o unitate spitalicească monolog, adică nu există nici un spital care să aibă o funcţionalitate integrală. Viitorul spital va cuprinde 23 de secţii şi specializări medicale şi va asigura asistenţă în regim de urgenţă.
__________
Raluca Şteţco
Foto: Arhivă UBB Radio