Câteva dintre cele mai vizitate monumente turistice din Europa își redeschid porțile pentru vizitare, odată cu începutul lunii iunie și iulie, după aproape trei luni în care activitatea lor a fost întreruptă din cauza pandemiei de coronavirus.
Cunoscutul Colosseum de la Roma, cea mai mare atracție turistică a Italiei, va da startul vizitelor pe 1 iunie, după mai bine de două luni în care a fost închis și va fi iluminat în mod special pentru această ocazie, în culorile drapelului italian, dar și în semn de solidaritate cu toți cei care și-au pierdut părinții și prietenii în timpul pandemiei, informează AFP, citată de Agerpres.
Potrivit unui comunicat emis de situl arheologic, impresionanta clădire, atracție a peste 7 milioane de turiști pe an,
„va fi redeschis publicului, sub semnul accesibilității, al ospitalității și, mai ales, al securității”, acestea fiind reprezentate de „o protecție sanitară adecvată pentru personal și vizitatori, trasee sigure, rezervări obligatorii și orare modificate pentru a evita aglomerarea la orele de vârf”.
De asemenea, Muzeele de la Vatican și Capela Sixtină, au programat deschiderea pentru data de 1 iunie. Turiștii se vor putea întoarce să viziteze, în condițiile în care respectă regulile de purtare a măștii, menținerea distanței fizice și acceptă termoscanarea la intrare, conform unui comunicat emis de instituție.
Odată cu ridicarea treptată a restricțiilor, Italia pune la dispoziția publicului patrimoniul și monumentele celebre, în speranța de a reînvia cât mai rapid industria turismului, iar Guvernul italian va redeschide granițele țării începând cu data de 3 iunie.
Și în Franța, lucrurile par să revină ușor la normal. Ministrul Culturii, Franck Riester, a declarat că principalele situri și muzee istorice ale Franței se vor redeschide treptat între începutul lunii iunie și mijlocul lunii iulie, începând cu Palatul de la Versailles pe 6 iunie, informează Reuters.
Muzeul Louvre din Paris se va redeschide pe 6 iulie, odată cu ridicarea treptată e restricțiilor în Franța. Acesta va funcționa după un sistem de rezervare a biletelor și un orar nou, care vor oferi vizitatorilor siguranța maximă posibilă în timp ce se află în clădire. Purtarea măștii și distanțarea socială sunt reguli obligatorii și în acest caz.
„Chiar dacă a fost posibilă descoperirea comorilor din Louvre în mod virtual, în timp ce a fost închis, nimic nu poate înlocui emoția de a sta în fața unei opere de artă, acesta este motivul pentru care există muzeele”, a spus directorul Muzeului Louvre, Jean-Luc Martinez.
Sursa: Pixabay
Andreea Spînu