Vizita președintelui american Joe Biden în Europa este considerată una simbolică. Dar se așteaptă de la ea îmbunătățirea relațiilor transtlantice.
La prima sa vizită în Europa, președintele american Joe Biden a spus în primul discurs ținut în Marea Britanie: SUA au revenit iar alianța transatlantică va rămâne o sursă vitală de putere pentru Regatul Unit, Europa și Statele Unite. Programul foarte încărcat al președintelui american înseamnă întâlniri la cel mai înalt nivel și participarea la cele mai impotante întruniri: summitul G7, summitul NATO, summitul Uniunii Europene și întâlnirea cu președintele Rusiei Vladimir Putin.
Analiștii au pus accentul mai ales pe încărcătura simbolică a vizitei, așa cum a făcut-o și expertul Mihai Sebe. Însă Sebe a arătat că din punctul de vedere al relațiilor dintre SUA și Uniunea Europeană există o serie de aspecte în care cele două au intrat în coliziune în ultimii ani și care trebuie clarificate.
Se speră la stabilizarea relațiilor și la clarificarea aspectelor legate de tarifele vamale. Să nu uităm că au fost aplicate diverse sancțiuni reciproce asupra produselor americane și, respectiv, produselor europene. Sunt încă chestiuni nerezolvate când vine vorba de produse siderurgice sau de echipamente. De asemenea, eșecul negocierilor legate de TTIP a marcat relația bilaterală din SUA și Uniunea Europeană. Această vizită poate duce la deblocarea unui nou capitol în relațiile comerciale. Trebuie să ținem seamă și de provocările pe care le va ridica economia viitorului în relațiile transatlantice. Avem noile tehnologii și impactul lor asupra mediului economic, provocările legate de inteligența artificială care, la rândul lor, va trebui abordate ținând seama de viziunile dintre SUA și Uniunea Europeană: între o viziune mai liberală și concurențială, în care piața rezolvă mare parte din probleme, și viziunea europeană, care acordă de asemenea un rol sporit statelor naționale în rezolvarea aspectelor legate de competiție, de inteligența artificială, aspectele etice și nu numai.
Brexit este o chestiune tensionată intraeuropeană în care SUA și-au anunțat disponibilitatea de mediere.
Articolul integral se găsește pe site-ul Radio România Internațional
Foto: Mihai Sebe