Municipiul Cluj-Napoca, denumit și „inima Transilvaniei”, are o istorie bogată și multe locuri interesante de vizitat. În ultimii ani, acest oraș a devenit una dintre cele mai atractive destinații turistice din România. Clujul este un puternic centru educațional și medical, iar pe partea de divertisment, orașul îți oferă o multitudine de evenimente chiar și acum, pe timp de pandemie.
Pentru a avea o imagine cât mai clară asupra acestui oraș mai jos sunt prezentate câteva dintre principalele atracții turistice ale Clujului.
PIAȚA UNIRII ȘI BISERICA SFÂNTUL MIHAIL
Actuala Piață a Unirii, denumită mai demult și Piața Regelui Matia, a constituit în trecut, miezul orașului medieval din Cluj. Aceasta este una dintre cele mai mari și vechi piețe din centrul și sud-estul Europei. Aici este locul unde oamenii ies să se plimbe sau să stea la o cafea la una dintre terasele din centrul orașului. La mijlocul pieței este amplasată Biserica Sfântul Mihail, unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania, dar și Statuia lui Matei Corvin.
PIAȚA MUZEULUI ȘI CASA MATIA CORVIN
Piața Muzeului este una dintre cele mai vechi piețe din Cluj, fiind situată în centrul primei incinte fortificate a vechii cetăți. Numită în trecut Piața Mică, acum găzduiește mai multe restaurante, amplasate pe străduțele ce prezintă un aer medieval. Pe lângă Muzeul de Istorie al Transilvaniei, alte repere importante din Piața Muzeului sunt Biserica Franciscană, Obeliscul Carolina sau Palatul Mikes.
Casa Matia Corvin este o clădire în stil gotic construită în secolul al XV-lea, unde își desfășoară acum activitatea Universitatea de Arte și Design. În această casă s-a născut Matia Corvin, pe data de 23 februarie 1443, fiul marelui voievod al Transilvaniei, Ioan de Hunedoara.
PARCUL CENTRAL SIMION BĂRNIȚIU
Parcul Central ,,Simion Bărnițiu’’ este unul dintre cele mai vechi parcuri din Cluj-Napoca, având o vechime de peste 180 de ani. Denumit și Parcul Mare, este unul dintre obiectivele turistice înscrise pe lista monumentelor istorice din Cluj. Această locație are mai multe locuri impresionante de vizitat, de la lacul Chios, de unde poți admira lebedele, până la principalele spații verzi din zona centrală a municipiului, unde lumea merge de obicei cu hamacul, pentru a se relaxa. De asemenea, parcul este cunoscut de tinerii din toată lumea și nu numai, ca fiind gazda marelui festival internațional Untold.
CETĂȚUIA
Un alt reper istoric și turistic important în Cluj este Cetățuia, care a fost construită între anii 1715-1735. Planurile arhitectului militar Giovanni Morando Visconti în ceea ce privește locația, au fost de a crea ziduri în formă de stea, o redută, un turn, iar totul să fie înconjurat de bastioane. În trecut, în interiorul Cetățuiei se aflau diferite clădiri care adăposteau spații administrative și un depozit de armament. Acum, însă, este o locație preferată de turiști, deoarece de acolo poți vedea Clujul în toată splendoarea sa. Locul îți oferă un aer medieval, dar și o zonă numai bună de relaxare.
GRĂDINA BOTANICĂ
Grădina Botanică din Cluj-Napoca a fost înființată în anul 1872 și este întinsă pe o suprafață de aproape 14 hectare, fiind localizată în partea sudică a Clujului. Grădina conține peste 10.000 de specii de plante din toate colțurile lumii, fiind vizitată de aproape 150 de mii de oameni pe an. Deși în această perioadă accesul în sere și muzee este interzis, această locație este ideală pentru iubitorii de natură.
BASTIONUL CROITORILOR
Bationul Croitorilor este unul dintre puținele turnuri de fortificație care au făcut parte din Vechea Cetate a Clujului și care a rămas intact și în zilele noastre. Spre deosebire de celelalte turnuri ale zidului medieval de apărare, care au fost finanțate de tâmplari, zidari și cizmari, Bastionul Croitorilor a fost finanțat de o breaslă de croitori din Cluj. În zilele noastre, această locație a devenit un adevărat obiectiv turistic, reprezentând unul dintre reperele istorice importante al Clujului, datorită poveștilor bogate ce stau în spatele turnului.
TEATRUL NAȚIONAL ȘI OPERA ROMÂNĂ
Un alt obiectiv turistic impresionant din Cluj este Teatrul Național ,,Lucian Blaga’’. Porțile acestei instituții s-au deschis în anul 1919, după Unirea Transilvaniei cu România, eveniment care a avut loc în anul 1918. Opera Națională Română este o companie de operă și balet care activează în incinta clădirii Teatrului Național. Clădirea Operei este un monument istoric, aflată în atenția Organizației Unite a Națiunilor pentru Educație, Știință și Cultură. În existența sa, Opera Română din Cluj a prezentat peste 200 de titluri de operă, operete și balete. Construite în stilul barco-rococo, atât Teatrul cât și Opera au o capacitate de 1.000 de persoane.
Sursă foto: Unsplash
Crișan Daria