O lună de la primul caz de Covid-19 depistat în România

Sănătate UBB Radio

Astăzi, 26 martie, se împlinește o lună de la depistarea primul caz de COVID-19 de pe teritoriul țării. Numărul cazurilor a crescut considerabil în aceste săptămâni, ajungând la 1.029 de cazuri confirmate pozitiv.

Pandemia de COVID-19 a afectat semnificativ țara noastră pe parcursul unei luni, astfel ultimele date indică 1.029 de cazuri confirmate pozitiv, dintre care 94 de persoane au fost declarate vindecate și au fost externate, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Sănătății. Au decedat 17 persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 (coronavirus), care sufereau de boli cronice preexistente.

Puteți observa mai jos evoluția pandemiei la nivel național pe parcusul primei luni.

26 februarie – 3 martie

În data de 26 februarie, Ministerul Sănătății a emis Ordinul ministrului Sănătății pentru instituirea măsurii de carantină a persoanelor asimptomatice întoarse în țară din zonele cu transmitere comunitara extinsă. Astfel, persoanele întoarse pe teritoriul țării din zone precum China continentală-Provincia Hubei, Provincia Zhejiangsau și localitătile afectate din Italia sunt nevoite să intre în carantină timp de 14 zile.

În data de 28 februarie a fost demis directorul DSP Gorj, Ivanov Carmen, pentru nerespectarea procedurilor și legislației în vigoare privind instituirea măsurii de carantină. În decursul celor 7 zile au fost confirmate în total 4 cazuri de infectare cu noul Coronavirus.

Primul pacient depistat ca fiind pozitiv în România a fost externat pe data de 3 martie în urma efectuări a două teste care au ieșit negative la un interval de 24 de ore consecutiv.

4 martie – 10 martie

În data de 8 martie s-au luat noi măsuri privind limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 la nivelul țării, astfel ”sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți care depășește 1000 de persoane”, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.

Ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență s-a desfățurat în data de 9 martie și au fost adoptate măsuri privind evitarea răspândirii infecției cu Coronavirus, cum ar ”suspendarea procesului de învățământ în unitățile școlare din învățământul preșcolar, gimnazial, liceal, postliceal și profesional, suspendarea transportului rutier și feroviar de persoane pentru cursele înspre și dinspre Italia, sistarea programelor de studii de tip schimb de experință și stagii de practică în spitale ale studenților și cursanților școlilor postliceale sanitare”, precum și alte măsuri, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății. Acestea intră în vigoare din data de 11 martie, respectiv 12 martie.

În perioada 4 martie – 10 martie, la nivel național au fost confirmate 29 cazuri de cetățeni infectați cu Coronavirus, dintre care 5 au fost declarați vindecați și au fost externați.

11 martie – 17 martie

În data de 16 martie, Preșsedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României pentru o perioadă de maxim 30 de zile. Ordonanța Militară nr.1 a fost emisă de către Ministrul Afacerilor Interne la data de 17 martie.

Situația la nivel național este îngrijorătoare, fiind confirmate până la data de 17 martie un număr de 217 cazuri de persoane infectate cu noul Coronavirus. Dintre aceste persoane, 19 au fost declarate vindecate și au fost externate.

18 martie – 25 martie

Ordonanța Militară nr.1 a intrat în vigoare la data de 18 martie.

Ordonanța Militara nr.2 a fost emisă de către Ministrul Afacerilor Interne la data de 21 martie. În data de 22 martie a fost înregistrat primul deces provocat de noul Coronavirus pe teritoriul României. Este vorba de un pacient în vârstă de 67 de ani care avea afecțiuni preexistente severe, cancer în stadiu terminal.

Ordonanța Militară nr.2 a intrat în vigoare în data de 22 martie ora 22:00, fiind luate noi măsuri privind evitarea răspândirii noului Coronavirus. Este interzisă deplasarea fără un motiv bine întemeiat al cetățenilor în intervalul orar 22:00-06:00. În cazul necesității deplasării, persoanele trebuie să prezinte la solicitarea autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverință eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere și actul de identitate, în funcție de fiecare caz particular.

Ordonanța Militară nr.3 a fost emisă de către Ministrul Afacerilor Interne la data de 24 martie.

Ordonanța Militară nr.3 a intrat învigoare în data de 25 martie 12:00, fiind luate noi măsuri privind evitarea răspândirii noului Coronavirus. Se interzice circulația tuturor persoanelor înafara locuiței/gospodăriei, exceptând cazurile prevăzute în art. 1, litera a-i. Circulația persoanelor de peste 65 de ani este permisă doar în intervalul orar 11:00-13:00, pentru motive bine îmtemeiate.

Sursa: Pexels

Denisa Ardelean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts