Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a semnat Ordinul privind înființarea și organizarea programelor universitare de master didactic, acesta fiind trimis spre publicare în Monitorul Oficial al României, potrivit Agerpres.
„Opt universități vor pilota, în anul universitar 2020-2021, pentru prima dată în România, programe de studii universitare de master didactic, la forma de învățământ cu frecvență. În termen de 20 de zile calendaristice de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial, Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS) va adopta standardele specifice de calitate privind evaluarea programelor de studii universitare de tip master didactic, în conformitate cu cerințele cuprinse în metodologia anexă la ordin. Ulterior, în cel mult 45 de zile calendaristice de la publicarea ordinului, universitățile vor depune dosarele pentru evaluare în vederea acreditării la ARACIS”, se arată într-un comunicat al Ministerul Educației.
Programul de studii de master didactic va avea o durată de doi ani şi se adresează absolvenţilor cu diplomă de licenţă sau echivalentă, care doresc să se orienteze către cariera didactică. Aceştia se pot înscrie la masterul didactic din acelaşi domeniu fundamental, corespunzător specializării dobândite prin studiile de licenţă, dar pot opta şi pentru o a doua specializare din cadrul aceluiaşi domeniu fundamental, aferent celui înscris pe diploma de licenţă sau echivalentă, conform Agerpres.
„Încă de la preluarea mandatului de ministru m-am angajat ca primele programe de masterat didactic să înceapă din această toamnă. În cazul mai multor specializări se simte nevoia unui număr mai mare de cadre didactice calificate. Va fi un program-pilot: 400 de viitori profesori vor avea acces la formare inițială de calitate, cu mai multă învățare practică, cu sprijin din partea unui mentor”, a declarat Monica Anisie, ministrul educației și cercetării, citată în același comunicat.
Universităţile care vor organiza programe de master didactic, pe locuri subvenţionate de la bugetul de stat, în anul universitar 2020 – 2021 sunt:
* Universitatea Politehnică din Bucureşti – 50 de locuri
* Universitatea din Bucureşti – 50 locuri
* Academia de Studii Economice din Bucureşti – 50 de locuri
* Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca – 50 de locuri
* Universitatea “Ovidius” din Constanţa – 50 de locuri
* Universitatea din Craiova – 50 de locuri
* Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi – 50 de locuri
* Universitatea de Vest din Timişoara – 50 locuri.
Sursa: Digi24
Rareș Florea