Platforma Twitter a anunțat în decursul zilei de joi faptul că a decis să închidă mai mult de 170.000 de conturi active ce se aflau în legătură cu guvernul chinez. Experții care lucrează pentru Twitter au evaluat conturile și au declarat faptul că acestea prezentau informații înșelătoare despre protestele din Hong Kong, pandemia de coronavirus și multe altele.
Conform CNN, compania a spus că acele conturi ,,răspândeau informații geopolitice favorabile pentru Partidul Comunist Chinezesc” și că au fost șterse datorită faptului că nu au respectat normele politicilor sale și au folosit platforma cu scopul de a răspândi dezinformarea.
Această acțiune a companiei este cea mai recentă încercare din Silicon Valley de a opri guvernele care folosesc platformele online de socializare pentru a impulsiona națiunile în favoarea lor.
Twitter este oficial o platformă blocată în China, deși mai mulți oameni de acolo pot avea acces folosind VPN. Printre țintele campaniei din China s-au numărat chinezii de peste ocean ,,în efortul de a-și exploata capacitatea de extindere a influenței statului de partid”, potrivit Institului Australian de Politică Strategică (ASPI), o grupare care a lucrat pentru Twitter și a analizat conturile respective.
Conform raportului, cele mai vechi tweet-uri au apărut încă de la începutul lui 2018, cele mai recente fiind postate în 17 aprilie 2020. Aproximativ 91% dintre aceste au fost postate între octombrie 2019 și aprilie 2020, 79% dintre tweet-uri fiind în limba chineză.
Cercetătorii de la Institut au constatat faptul că, în timp ce Twitter este blocat în China, campania a fost vizată publicului chinez din afara țării
,,cu intenția de a influența percepțiile asupra problemelor cheie, inclusiv asupra evenimentelor recente precum: protestele din Hong Kong legate de moarte lui George Floyd, exilul miliardarului chinez Guo Wengui și, într-o măsură mai mică, despre COVID-19 și Taiwan”.
Renee DiResta, managerul cercetării de la Stanford Internet Observatory (SIO), care a participat la analiza conturilor, a spus că multe dintre acestea aveau postări despre pandemia de COVID-19 pe parcursul primăverii, deși au fost înființate abia la sfârșitul lunii ianuarie.
,,Poveștile din jurul pandemiei de coronavirus laudă răspunsul Chinei la apariția virusului, în timp ce tweet-urile se folosesc de aceasta pentru a antagoniza activiștii din SUA și Hong Kong”, a scris SIO în analiza sa, potrivti CNN.
Platforma Twitter a spus că a identificat 23.750 de conturi pe care le-a descris ca fiind o ,,rețea de bază extrem de implicată”, care au fost folosite pentru a posta conținut cu informații favorabile pentru Beijing și alte 150.000 de conturi care au fost utilizate pentru a amplifica conținutul, de exemplu, prin redistribuirea postărilor de pe conturile principale.
Marea majoritate a conturilor respective (78.5%) nu aveau deloc urmăritori iar 95% aveau mai puțin de 8 urmăritori, dar acele conturi aveau o implicare în media crescută. Un total de 156 de tweet-uri de pe conturile fără urmăritori au primit mai mult de 50 de like-uri, iar 26 de tweet-uri ale conturilor fără urmăritori au primit mai mult de 10 like-uri.
Conform raportului ASPI, tweet-ul de mai sus s-ar traduce astfel:
,,Sediul poliției SAR din Hong Kong a fost înconjurat și atacat. Cine erau oamenii care purtau haine negre? Aceștia acționau sub conducere forțelor anti-China. Manipulează lucrurile, cu scopul clar de a-i încuraja pe ceilalți să participe la demonstrații și proteste. Aceste acțiuni provoacă haos în SAR-ul din Hong Kong cu un obiectiv politic ilegal ce perturbă ordinea socială.”
Conturile respective au postat de aproximativ 348.608 ori, conform analizei realizate la Stanford. Twitter a spus că multe dintre acele conturi au fost identificate din timp și, prin urmare, au acumulat un număr foarte scăzut de urmăritori și de asemenea în prezent au o implicare destul de redusă din partea publicului.
O tactică pe care cercetătorii au observat-o în conturile care au fost excluse din setul de date, erau conturile mai vechi, legitime, care au fost hack-uite sau cumpărate, ca mai apoi să fie folosite ca parte a campaniei chinezești.
De exemplu, un cont și-a schimbat fotografia în care apărea un bărbat din Bangladesh, cu o fotografie în care era înfățișată o femeie din China. Contul s-a transformat brusc într-unul aflat în opoziție față de protestele de la Hong Kong, începând să posteze în limba chineză, conform The Guardian.
Cercetătorii ASPI au declarat că acele conturi re-expuse au contribuit cu o parte semnificativă în activitate suspectă observată pe platformă.
Focusul a trecut acum pe protestele Black Lives Matter din SUA, acuzând țara de ,,ipocrizie” pentru criticile aduse față de acțiunile poliției la protestele din Hong Kong, în timp ce poliția și trupele americane ,,folosesc violența împotriva răscoalelor din State” și avertizează protestatarii din Hong Kong să nu creadă că se pot baza pe SUA pentru ,,susținerea intereselor naționale ale Chinei”.
ASPI a constatat că operatorii campaniei par să fi căutat să se implice foarte mult în unele tweet-uri pentru a stimula oamenii să le citească și pentru ca acestea să poată ajunge în top-ul căutărilor pe Twitter prin anumite hashtag-uri specifice.
,,Asta a oferit campaniei posibilitatea de a bloca activitatea organică pe acele hashtag-uri pentru o perioadă de timp.”, au spus experții.
În plus, pe lângă setul de conturi de pe Twitter, cercetătorii ASPI au găsit, de asemenea, zeci de conturi de Facebook despre care cred ca fac parte din aceeași operațiune de dezinformare.
Acesta nu este prima acțiune de acest fel întreprinsă de Twitter. În august 2019, compania a eliminat aproximativ 1.000 de conturi despre care se credeau că operează în China pentru
,,încercarea deliberată și specifică de a semăna discordia politică în Hong Kong”.
De asemenea, compania a anunțat joi că a închis conturile legate de Rusia și Turcia.
Twitter a găsit peste 1.000 de conturi care au promovat partidul de guvernare Rusia Unită.
În Turcia, o rețea de 7.340 de conturi au postat conținut favorabil Partidului AK al președintelul Recep Tayyip Erdrogan. Cercetătorii de la Stanford au spus că acele conturi au postat de peste 37 de milioane de ori.
,,Semnalele tehnice indică faptul că rețeaua este asociată cu aripa de tineret a partidului și cu o rețea centralizată care a menținut un număr semnificativ de conturi compromise”, a confirmat Twitter, potrivit The Guardian.
În această lună, cercetătorii australieni au descoperit că mii de conturi pro-Tump republicane sau QAnon au împărtășit dezinformare cu privire la originile COVID-19 la începutul pandemiei.
Sursa: The Guardian, ASPI, ASPI
Bianca Bărbat