Teatrul Național Cluj difuzează online spectacolul Svejk în concert

Din oraş UBB Radio

Sâmbătă, 20 iunie, de la ora 19:00 va fi difuzat online spectacolul Svejk în concert pe site-ul Teatrului Național Cluj, relatează agerpres.ro.

Spectacolul-concert regizat de Ada Milea este realizat după romanul satiric „Peripeţiile bravului soldat Svejk”, de Jaroslav Hasek.  În călătoria ei muzicală, Ada Milea alătură umorul şi reflecţia serioasă, lucru evidenţiat şi în versurile unui cântec: „Ăştia te pot aresta oricând / pentru ce-ai spus în gând / pentru c-ai scris un cuvânt suspect într-un rând / trebe să ai grijă ce spui / când, unde şi cui / să nu te trezeşti că-i vorbeşti inamicului. ”

Svejk, personajul principal al unuia dintre cele mai mușcătoare romane-satiră care s-au scris vreodată, este un soldat a cărui dorință fierbinte este  aceea de a-și apăra împăratul, „până la ultima suflare”. Cu toate acestea, romanul este mai degrabă o cronică plină de ironie a ceea ce a însemnat Primul Război Mondial în culisele sale, acolo unde angrenaje multe și mărunte pun în mișcare o întreagă mașinărie de luptă. Autorul romanului a avut în vizor, de fapt, organizarea birocratică a vremii, satirizându-i nu doar pe cei mai neînsemnați subofițeri sau pe clerici, ci chiar pe împărat. Deși periplul aventurilor bravului soldat au rămas neterminate, criticii socotesc această operă drept una dintre cele mai însemnate ale secolului al XX-lea, potrivit cărturești.ro.

„Am vrut să pară o călătorie cu trenul spre linia frontului, dar să existe posibilitatea de a deraia de la ceea ce pare a fi. Am ales câteva personaje şi întâmplări pe care le-am pus în tren, chiar dacă ele nu aveau vreo legătură cu drumul din cartea lui Hasek. M-a interesat atitudinea diferită a fiecăruia în drumul spre prăpăd şi moarte. Cartea (sper că şi concertul) profită din plin de hazul situaţiilor şi demonstrează că războiul e o nebunie care nu are nici o legătură cu noi (chiar dacă, eventual, murim în el) ”, a explicat Ada Milea, notează agerpres.ro.

Teatrul Național Cluj a mai difuzat online și alte spectacole de-a lungul timpului, calendarul de difuzare online a spectacolelor fiind disponibil pe site-ul oficial teatrulnationalcluj.ro.

Sursa: Teatrul Național Cluj

Bernadette Nemeth

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts