Creştinii sărbătoresc Duminica Floriilor

UBB Radio

Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim – Floriile – deschide ciclul sărbătorilor pascale şi celebrează sosirea triumfală a Mântuitorului la Ierusalim pe un asin, înconjurat de cei doisprezece apostoli. Sărbătorită în fiecare an, cu o săptămână înainte de Paşti, se mai numeşte Duminica Stâlpărilor.

Intrarea Domnului în Ierusalim este prăznuită în cea de-a şasea duminică din Postul Mare. Credincioşii duc la biserică ramuri de salcie pentru a fi sfinţite. Cu ele se împodobesc apoi icoanele din locuinţe şi se folosesc în vremuri de necaz pentru că se spune că au putere de vindecare.

În Muntenia şi Oltenia, ramurile de salcie se păstrează în casă tot anul, iar în Moldova şi Bucovina se agaţă la streaşina casei. În ajunul Floriilor, fetele necăsătorite din Banat şi Transilvania aveau obiceiul să pună o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit pentru noroc în dragoste şi sănătate.

Superstiții de Florii

Se spune că aşa cum e vremea în duminica Floriilor, la fel va fi şi în ziua de Paşte. Cine nu serbează această zi se va umple de pistrui, iar cei care se spală pe cap de Florii riscă să albească. O altă superstiţie spune că duminică nu se mânâncă urzici.

În Duminica Floriilor, Biserica a rânduit dezlegare la peşte. Ramurile de salcie se păstrează la icoană. În seara acestei duminici încep Deniile din Săptămâna Patimilor. Tot în această zi îşi sărbătoresc onomastica persoanele cu nume de floare.

________________

Ana Giol

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts