Cel mai mare proiect al vaccinului COVID-19 din Marea Britanie, testat în prezent de cercetătorii Universității Oxford, publică rezultate impresionante. Potrivit BBC News tot procesul a avut loc în SUA, la acesta au participat cercetători de la Institutul Național de Sănătate (NIH) a guvernului american și de la UniversitateaOxford. Vaccinul pare să protejeze animalele împotriva dezvoltării pneumoniei.
Conform studiului, care este încă în continuă dezvoltare, o singură doză de vaccin a fost eficientă pentru a preveni deteriorarea organelor pulmonare care în general pot fi grav afectate de virus. Cercetătorii implicați în studiile cu ChAdOx1 nCoV-19 au declarat că vaccinul a prezentat semne de amorsare a sistemului imunitar al maimuțelor de macac pentru a preveni virusul, iar ulterior, cele sașe maimuțe nu au arătat efecte adverse. Această rasă de maimuțe are un sistem imunitar similar celui uman.
Studiul nu a fost încă revizuit de alți oameni de știință și publicat în mod oficial, dar profesorul Stephen Evans de la London School of Hygiene and Tropical Medicine l-a descris drept „de înaltă calitate” și „foarte încurajator”, notează BBC.
Dacă procesul va avea succes în Marea Britanie, echipa de la Oxford susține că dorește să formeze legături externe cu alți oameni de știință. În primă fază, aceștia doresc o colaborare cu cercetătorii de la Medical Research Institute (KEMRI) din Kenya.
Între timp, în Marea Britanie s-au adunat în jur de 1.000 de voluntari care așteaptă să fie testați în urma studiului conceput de Universitatea Oxford. În prezent, sunt în jur de 100 de vaccinuri gata de a fi utilizate. Acest proiect a avut în vedere și testarea pe șoareci, unele dintre vietăți au dezvoltat anticorpi împotriva virusului în termen de 14 zile de la vaccinare, iar celelalte în termen de 28 de zile, susține publicația Science Focus.
Marea Britanie este a treia țară cu cel mai mare număr de persoane infectate și anume 248.818 de cazuri. SUA se află în topul graficului cu 1.571.328 de cazuri, urmată de Rusia cu aproximativ 308.705 (la ora redactării acestei știri).
Sursa: Pixabay
Ruth Beucă