Ministerul Finanțelor Publice a instituit o schema de ajutor de stat pentru firmele mici și mijlocii, precum și microîntreprinderile

Administraţie UBB Radio

Firmele mici și mijlocii, precum și microîntreprinderile. Acestea vor  putea accesa linii de credite și împrumuturi pentru investiții cu garanții de stat și vor beneficia de granturi pentru plata dobânzilor și comisioanelor de administrare și risc în limita a 800.000 de euro pentru fiecare întreprindere.  

Dobânzile pentru creditele garantate de stat acordate firmelor și microîntreprinderilor vor avea, după perioada de expirare a granturilor de acoperire a dobânzilor și comisioanelor, marje foarte mici, de 2% pentru finanțarea investițiilor și de 2,5% pentru credite și linii de credit pentru capital de lucru.

În termen de 7 zile calendaristice de la data intrării în vigoare a normelor metodologice, instituțiile de credit transmit cererile de înscriere în program. Beneficiarul trebuie să prezinte instituțiilor de credit garanții colaterale, care, în cazul creditelor de investiții, împreună cu garanția de stat și ipoteca legală imobiliară și/sau mobiliară asupra activelor finanțate din credit, acoperă în proporție de cel puțin 100% valoarea finanțării. Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat, respectiv perioada în care se selectează beneficiarii și se emit scrisori de garanție/acorduri de finanțare este limitată la data de 31 decembrie 2020, iar perioada în care se poate efectua plata grantului se întinde până la data de 31 martie 2021, inclusiv, cu posibilitatea prelungirii.

“Am rugămintea ca toți cei care conduc companii sau firme să fie responsabili atunci când iau decizii în aceste zile pentru a ne putea oferi posibilitatea să îi putem ajuta. Să analizeze cu atenție în ce situații vor apela la conceptul de forță majoră, la deciziile de a concedia angajații pentru că, în mod contrar, nu vom putea să punem în aplicare soluțiile pe care le vom găsi. Fac apel la calm, la funcționarea pe cât posibil a activităților importante, cu respectarea indicațiilor autorităților și acordarea unei atenții sporite la igiena spațiilor de lucru și a siguranței angajaților”, a mai declarat Virgil Popescu.

Sursa: Facebook Virgil Popescu

Denisa Poliec

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts