În Uniunea Europeană, una din trei persoane nu reușește să își platească cheltuielile financiare neașteptate, media la nivelul blocului comunitar fiind de 32% în 2019 potrivit unui raport Eurostat. Între cheltuielile la care studiul face referire se numără cele pentru o operație ori o înmormântare sau înlocuirea unei mașini de spălat stricate.
În cazul României, lipsurile materiale severe au fost mai des întâlnite în cazul familiilor cu mai mult de 2 copii având un procentaj de 22.4%. Pe al doilea loc, cu un procentaj de 18.6% sunt bărbații care locuiesc singuri, urmați de femeile care locuiesc singure (16%). Iar în cazul unui părinte singur cu un copil, procentajul a fost de 15%.
Din 2012 când această problemă se afla în vârful creșterii (40%), posibilitatea de a-și permite plăți neprevăzute s-a îmbunătățit semnificativ. Din cauza carantinei care s-a instalat în toată lumea în 2020 pentru a încerca stoparea împrăștierii virusului, capacitatea de a-ți permite cheltuieli neplănuite este esențială, mai ales în cazul pierderilor de venituri.
Numărul cel mai mare de cazuri în care oamenii n-au reușit să-și permită cheltuieli neașteptate a fost în cazul persoanelor care locuiesc singure. 40% dintre persoanele care trăiesc singure nu au fost capabile să facă cheltuieli neașteptate, iar un caz particular 56% dintre persoanele necăsătorite cu copii. Cazurile de acest fel au fost întâmpinate mai des la femeile singure (43%) decât la bărbați (36%). În contrast cu persoanele care trăiesc singure, cuplurile au avut o rată de doar 25%.
Pe lânga exemplele menționate mai sus, rata de neputiință a realizării plăților a fost mai mică în familiile în care cel puțin o persoană care are de peste 65 de ani (24%).
Printre statele membre ale Uniunii Europene Croația are cele mai mari probleme (52%), urmată de Letonia (50%), Grecia și Cipru (48%), Lituania (47%) și România (44%).
Situația este mai bună în partea de vest a Europei unde Danemarca are un procentaj de 23%, Cehia și Olanda 22%, Luxemburg, Austria si Suedia 20%, iar Malta 15%.
Sursa: Getty Images, Eurostat
Denis Rus