Ziua Națională a Tineretului este sărbătorită în fiecare an la data de doi mai, iar tinerii români se bucură de acestă sărbătoare din anul 2005, participând la diverse activități sociale, culturale, artistice și sportive. Anul acesta, Constanţa este „Capitală a Tineretului din România”, titlul fiind oferit în cadrul celei de-a şasea ediţii a Galei Tineretului din România. Conceptul câştigător #ComeToSEAus îşi propune să adune la aceeaşi masă tinerii constănţeni, pentru a colabora şi pentru a dezbate viitorul oraşului în care trăiesc, posibilitatea de a se implica în procesele decizionale de la nivel local şi de a avea o contribuţie semnificativă la creionarea viitorului comunităţii locale.
În contextul pandemiei de COVID-19, tinerii nu au putut să ia parte la activitățile pe care le făceau de obicei cu ocazia acestei zile. Din acest motiv, aceștia au sărbătorit prin intermediul rețelelor de socializare. O serie de recitaluri au putut fi urmărite online la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, duminică, 3 mai, în cadrul evenimentului „Ziua Tineretului”, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti. Evenimentul „Ziua Tineretului – Ediţie Online” le-a oferit tinerilor muzicieni ocazia de a-şi arăta talentul pe scena online creată de Casa Artelor „Dinu Lipatti”, cu scopul promovării lor. Începând cu orele 11:00 a putut fi urmărit în premieră online pe pagina de Facebook recitalul elevilor Colegiului Naţional „George Enescu”. În repertoriu au fost incluse compoziţii de George Enescu, Dinu Lipatti, Sabin Drăgoi, Marţian Negrea, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Frederic Chopin şi Sergei Rahmaninov. Tot duminică, de la ora 17:00, evenimentul a transmis, în premieră, două recitaluri pentru pian.
De asemenea, în mediul online au sărbătorit și restul tinerilor care au stat departe de prietenii lor în această perioadă. Mara-Alexandra, studentă, mărturisește că ziua tinerilor este, în orice condiții, un prilej de bucurie, deși anul acesta a fost ciudat să petreacă fără prietenii ei. La fel consideră și Vlad Lucaciu, căruia îi lipsesc ieșirile și discuțiile cu prietenii.
Cu ocazia acestei zile, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale care au atribuţii în domeniul tineretului, acordă sprijin material, financiar şi organizatoric evenimentelor din această zi. De asemenea, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune difuzează, în perioada acestei zile, emisiuni despre problematica tineretului.
Din anul 2016, anual, câte un oraș din România primește titlul de „Capitala Tineretului din România”. Acesta este un program naţional destinat tinerilor, având ca scop dezvoltarea tinerilor, în special cei din mediul urban. Alegerea orașului ce urmează a fi capitala tinerilor se face în urma unui concurs de concepte, potrivit site-ului oficial capitalatineretului.ro.
Primul oraş desemnat „Capitala Tineretului din România” a fost Timişoara, care a deţinut acest statut în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017. Acesta a fost urmat de municipiul Bacău, iar apoi Baia Mare, care și-a propus să testeze de-a lungul unui an un program menit să creeze oportunităţi atractive pentru tineri, astfel încât aceştia să fie activi şi determinaţi să rămână şi să se implice în comunitate.
Sursa: Pexels
Sonia Lujerdean