Cei mai mulți români nu știu să acorde primul ajutor persoanelor rănite – este rezultatul unui studiu care i-a determinat pe reprezentanții Asociației pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului – EDIT, să dea startul primului proiect online de prim ajutor din România, intitulat ,,Leapșa pentru Viață’’.
România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul persoanelor care cunosc procedurile de salvare ce trebuie efectuate într-o situație de urgență. Proiectul ,,Leapșa pentru Viață’’ este inițiat de Asociația pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență. Reprezentanții asociației vor să tragă un semnal de alarmă asupra importanței cunoașterii corecte a tehnicilor de resuscitare. Campania se desfășoară sub forma unor filme realizate de specialiști și de personalități din diferite domenii de activitate în care sunt prezentate metodele corecte de acordare a primului ajutor.
,,În special în aceste momente grele, considerăm că învățarea corectă a manevrelor de prim-ajutor este vitală. De aceea, am lansat Leapșa pentru Viață, cel mai ambițios proiect de acest fel, prin care ne dorim să ajutăm societatea să evolueze și să răspundem prompt unora dintre cele mai mari nevoi actuale: siguranța și responsabilitatea. Avem alături de noi atât instituții de stat, precum și personalități din lumea enterntainmentului si online-ului. Așadar, suntem convinși că mesajul nostru va ajunge la cât mai mulți oameni, care, de mâine, vor afla cum să acorde primul ajutor’’, a spus Liviu Zorilă, fondatorul Asociației EDIT.
Primul ajutor acordat într-un mod corect și într-un timp scurt poate salva o viață. În țara noastră, un procentaj de 90% dintre români nu știu să acorde acest ajutor unei persoane în nevoie. Astfel că, un curs specializat în acest domeniu care îi pregătește pe doritori să facă față unei situații de urgență, costă 150 de lei și dureaza doar câteva ore.
„Pentru a învăţa acordarea primului ajutor, este destul un singur curs. De exemplu, noi, în Iaşi efectuăm cursuri la Serviciul Voluntar de Ambulanţă unde vă puteţi înscrie oricând la noi pe site”, a spus Mihail Samson, coordonator Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Divizia Medicală.
O altă problemă majoră cu care se confruntă țara noastră este lipsa defibrilatoarelor din marile orașe. Zonele de asistență masive, precum centrele comerciale, stadioanele, restaurantele, hotelurile, școlile, cinematografele, trebuie să dețină atât aparate de acest gen, dar și personal instruit pentru acordarea asistenței de prim ajutor. Defibrilatoarele ar trebui amplasate în locații strategice și cu semnalizare bună, pentru a putea fi utlizate într-o situație de urgență.
„Defibrilatoarele care sunt amplasate pe spaţiul public au un program propriu, adică pot fi folosite de către oricine deoarece comenzile sunt vocale şi sunt în limba română şi practic trebuie doar să ascultăm de aparat”, explică Marius Benchea, director general Serviciul Voluntar de Ambulanţă.
La fel ca și în cazul recent al fotbalistul danez Christian Eriksen care s-a prăbușit sâmbătă seară pe teren în Danemarca – Finlanda, acesta a fost salvatdatorită unui astfel de aparat. „Aproape l-am pierdut. Am făcut masaj cardiac, era în stop. I-am repornit inima cu defibrilatorul. Acum, examinările medicale arată că totul este în regulă. Practic, nu avem o explicație în privința a ceea ce s-a întâmplat”, a spus Morten Boesen, medicul naționalei Danemarcei.
Specialiștii spun că în cazul accidentelor rutiere, jumatate din decese au loc în primele minute de la impact, iar acordarea primului ajutor este esențială. Studiile arată că 70.000 de români mor anual pentru că nu primesc ajutorla timp.
Sursă foto: Revista Biz
Crișan Daria