Discriminarea tinerilor de etnie romă în mediul universitar

Engage UBB Radio

Discriminarea se manifestă în diferite forme,  iar tinerii de etnie romă, care urmează programe de studii universitare, nu sunt feriți de aceasta. Doar 3% dintre cetățenii de etnie romă au absolvit liceul, prin urmare, am discutat cu trei studenți ce ne-au povestit experiențele acumulate pe parcursul facultății.

Situația persoanelor de etnie romă în România

În România sunt înregistrați, în mod oficial, peste 630.000 de cetățeni de etnie romă, dar numărul estimat depășește 1 milion de cetățeni, conform Analizei sociale realizate în anul 2015 de cabinetul secretarului de stat Ciprian Necula, din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

Ministerul Educației nu colectează și nu publică date bazate pe originea etnică a copiilor din sistemul școlar, acest lucru datorându-se directivei 2000/43/CE (din 29 iunie 2000) de punere în aplicare a principiului egalității de tratament între persoane, fără deosebire de rasă sau de origine etnică.

În acest context, fără date oficiale, este de menționat raportul pe țară, Situația romilor în România, 2011, între incluziune socială și migrație, realizat în cadrul proiectului EU INCLUSIVE, unde se arată faptul că 3% din populația de romi din cadrul eșantionului cercetării a absolvit liceul, iar un procent de 1% a urmat studii universitare (licență, masterat, doctorat).

Tabel ce reflectă Nivelul de educație al romilor, conform raportului Situația romilor în România, 2011, p. 30
Tabel ce reflectă Nivelul de educație al romilor, conform raportului Situația romilor în România, 2011, p. 30

Dintre aceștia, am discutat cu trei studenți care și-au exprimat părerea referitoare la discriminarea resimțită pe parcursul facultății, dar și cum percep discriminarea pozitivă*.

Dana-Sorina Moldovan, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (UBB)

  • Ai simțit orice formă de discriminarea manifestată în timpul studiilor?

Da, am simțit asta. Atunci când faci acest act, automat tu demotivezi pe cineva care încearcă să se schimbe și poate reveni la starea și comportamentul în care se afla anterior producerii schimbării.

  • Prin ce anume s-a definit?

La unele cursuri de la facultate se aduceau în discuție problematicile romilor, apoi se ajungea la  momentul de a spune lucruri urâte despre aceștia, că sunt hoți, cerșetori, fac copii mulți… Se ajungea la stereotipuri, iar unii dintre colegi puneau paie pe foc, oarecum să mă facă să mă simt prost, fără a face referire la mine direct. Mă atacau din cauza faptului că nu aveam o relație de colegialitate tocmai bună.

  • Care crezi că au fost stereotipurile în care te-au încadrat?

Poate certăreață, din cauza faptului că, față de ceilalți colegi, le spuneam fără rețineri celor care făceau lucruri fără a se consulta cu ceilalți, fără a mă preface că sunt prietenă cu ei. Nu aveam nimic de câștigat, dar ceilalți nu spuneau din cauza fricii de a nu avea profesorii o părere negativă despre ei.

  • Crezi că ai parte de discriminare pozitivă?

Da, cred că am.

  • Ai aplicat / ai primit / știi de existența burselor pentru cetățenii de etnie romă?

Da, știu și am aplicat. M-am folosit de aceste facilități pe care le au studenții sau persoanele de etnie romă.

  • Ce părerea ai vizavi de aceste acțiuni întreprinse de Guvern sau de Asociații private? (burse, locuri speciale)

Statul și instituțiile publice nu oferă multe persoanelor de etnie romă. Toate facilitățile care există în prezent sunt datorate implicării activiștilor romi, care luptă pentru drepturile și combaterea discriminării. Deci, toate facilitățile ce sunt oferite elevilor și studenților romi pentru a-i încuraja să studieze / să evolueze sunt acțiuni pozitive, ce arată faptul că i-a păsat cuiva de ceea ce se întâmplă cu ei. Din păcate, încă mai sunt lacune în ceea ce privește informarea studenților / elevilor romi cu privire la oportunități,  la cine și când trebuie să apeleze în cazul în care au anumite probleme.

Rebeca Dobre, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (UBB)

  • Ai simțit că ai fost discriminată în timpul studiilor?

Din păcate, am simțit, ceea ce nu îmi doream, având în vedere că am terminat o facultate ce ar sugera ca după ce o absolvi să nu ai stereotipuri, prejudecăți și mai ales să nu-l discriminezi pe cel din fața ta.

  • Ne poți oferi un exemplu?

Întâmplarea a fost să fiu aleasă reprezentant de an în primul an de facultate. Toți colegii m-au îndrăgit pentru că, zic ei, am fost cea mai zâmbăreață și descurcăreață (din cei 180 studenți din specializarea mea). Nu pot să zic că nu am fost fericită văzând că eu, o persoană de etnie romă, pot combate atâtea stereotipuri și prejudecăți… S-a supus la vot și 179 studenți m-au votat și o singură persoană s-a ridicat în picioare și a zis că nu acceptă ca o „țigancă”, chiar așa s-a exprimat, să o reprezinte și că îi va fi rușine să le zică apropiaților, prietenilor și familiei că eu o reprezint la facultate…

  • Ce stereotipuri aveau față de etnia romă?

Romii nu se duc la școală, sunt needucați, fură, nu muncesc și sunt murdari.

  • Crezi că ai parte de discriminare pozitivă?

Da, prin simplul fapt că mi se spune că eu sunt „altfel”, consider că mă discriminează pozitiv.

  • Ai aplicat / ai primit / știi de existența burselor pentru cetățenii de etnie romă?

Da. Am aplicat pentru bursa RMUSP, oferită de Roma Education Fund, bursă pe care o recomand deoarece te ajută enorm.

  • Ce părere ai față de acțiuni întreprinse de Guvern sau de Asociații private? (burse, locuri speciale)

Am numai cuvinte de laudă pentru că am beneficiat de aceste locuri alocate romilor și de bursă. Pe mine m-au ajutat enorm și m-am focalizat doar pe studii, în loc să îmi fac griji că trebuie să muncesc. Norocul meu a fost că am intrat și la buget, ceea ce înseamnă că am „profitat” de acei bănuți participând la seminare, cursuri, activități și acțiuni cu / despre romi. Consider că este dreptul nostru și trebuie să beneficiem de aceste oportunități și să nu ne gândim că cei din jur ne vor privi altfel sau ne vor judeca. Trebuie să privim aceste acțiuni ca pe un ajutor, nu ca pe un handicap deoarece vom avea de pierdut.

 

Dan, Facultatea de Știința și Ingineria Mediului (UBB)

  • Te-ai simțit discriminat pe parcursul studiilor?

Da.

  • Prin ce anume s-a definit?

În momentul în care am intrat în anul I, când se afișau locurile speciale pentru romi, am simțit o oarecare diferență, un alt comportament din partea unor colegi și a unor profesori.

  • Ceilalți aveau preconcepții față de tine?

Nu aveau preconcepții față de mine personal, ci mai mult față de etnia romă. Au fost oarecum mirați că un rom a venit la facultate.

  • Crezi că ești discriminat pozitiv?

Acum depinde ce înțelege fiecare prin discriminare pozitivă, părerea mea este că asta (n.r. locurile de la facultate și bursele) nu este o discriminare pozitivă pentru că romii au fost 600 de ani robi și nu au putut să se dezvolte, ci este oarecum e o măsură pentru a-i ajuta să recupereze perioada istorică.

  • Ai aplicat / ai primit / știi de existența burselor pentru cetățenii de etnie romă?

Am aflat de când eram în organizația Romano suno și am aplicat, am fost beneficiarul bursei.

  • Care îți este părerea vizavi de aceste acțiuni întreprinse de Guvern sau de Asociații private? (burse, locuri speciale)

Părerea mea este că nu poți să recuperezi 500-600 de ani. Eu o percep ca pe o măsură afirmativă de a repara răul care s-a făcut etniei rome.

 

Universitatea Babeș-Bolyai a alocat 60 de locuri, la programul de studii nivel licență, pentru cetățenii romi, în anul universitar 2018-2019, din care s-au ocupat 15. Pentru dosarul de admitere, un tânăr rom are nevoie de diploma de Bacalaureat şi o recomandare din partea unei organizaţii legal constituite a romilor, indiferent de domeniul acesteia de activitate, în care se menționează că respectivul este membru al etniei.

 

*Discriminarea pozitivă face referire la tratamentul preferențial ce este aplicat unor minorități rasiale sau sexuale.

Sursa fotografiilor: arhivă personală

Mădălina Pîrlog

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts