Ionel Dancă: Țările care au un coeficient mai mic de cinci cazuri noi, în medie, în ultimele 14 zile, la un milion de locuitori, vor putea fi exceptate de la obligativitatea instituirii măsurii de carantină sau izolare la domiciliu

Administraţie UBB Radio

Din data de 15 iunie se vor aplica noi măsuri în cazul persoanele care vin din țări cu un număr mai mic de cinci cazuri noi de COVID-19, în ultimele două săptămâni, raportat la un milion de locuitori. Acestea vor avea posibilitatea de a fi exceptate de la obligativitatea carantinării sau izolării la domiciliu, potrivit șefului Cancelariei prin-ministrului, Ionel Dancă.

Astăzi, 12 iunie 2020, Ionel Dancă a anunțat că măsura a fost adoptată în ședința de joi a Executivului, în cadrul Hotărârii de Guvern care instituie noi măsuri de relaxare ce urmează să intre în vigoare în perioadă următoare, în contextul evoluției stării în privința pandemiei de SARS-CoV-2, potrivit Agerpres.

La propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, a fost adoptată Hotărârea de Guvern care modifică anexele prevăzute de HG privind starea de alertă națională, în legătură cu desfășurarea anumitor tipuri de activități în timpul stării de alertă, conform anunțului făcut de Ionel Dancă, referitor la subiectele dezbătute în ședința de Guvern.

În cadrul declarației de presă susținute la Palatul Victoria, șeful Cancelariei prim-ministrului a declarat:

„Astfel, a fost introdusă posibilitatea exceptării de la măsura izolării sau carantinării a persoanelor care se întorc din țările exceptate de la această măsură. În baza unor criterii de evaluare recomandate de Organizația Mondială a Sănătății și recomandate, de asemenea, de oficiile europene în acest sens, Institutul Național de Sănătate Publică va face o evaluare cu privire la riscurile de răspândire a infecțiilor cu coronavirus în mai multe țări care au un coeficient mai mic de cinci cazuri noi în medie în ultimele 14 zile la un milion de locuitori vor putea fi exceptate de la obligativitatea instituirii măsurii de carantină sau izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din aceste țări”.

De asemenea, persoanele care au stat mai mult de două săptămâni într-una dintre aceste țări, vor fi exceptate de măsura izolării la domiciliu și a carantinării. Noua măsura va oferi posibilitatea românilor de a călători în Grecia, Bulgaria, Austria și alte state, considerate țări  

„cu un risc scăzut de răspândire a infecțiilor cu coronavirus”, a adăugat Ionel Dancă, potrivit Agerpres.

O altă mențiune a șefului Cancelariei prevede posibilitatea reluării zborurilor înspre și dinspre statele care îndeplinesc condițiile menționate anterior, în cazul în care acestea

nu mai prezintă un risc de răspândire a infecțiilor cu coronavirus”.

De asemenea, începând cu data de 15 iulie, se vor putea desfășura activități atât recreative, cât și sportive, în grupuri de cel mult șase persoane, iar în cadrul evenimentelor private în spații închise va fi posibilă alăturarea unui grup de cel mult 20 de persoane, în comparație cu evenimentele susținute în spații deschise, unde vor putea participa cel mult 50 de persoane.

Conform lui Ionel Dancă:

„Vor fi reluate activitățile de administrare a ștrandurilor și piscinelor exterioare, precum și activitățile în sălile de sport și fitness și tratament balnear. Nu în ultimul rînd, potrivit acestui nou cadru de reglementare, începând cu data de 15 iunie, ca urmare a faptului că perioada cursurilor școlare se încheie, practic, astăzi, părinții vor avea posibilitatea să ducă copiii la creșe, grădinițe și after school-uri, indiferent că acestea sunt de stat sau privat. Sigur că în cazul creșelor, grădinițelor de stat acestea sunt la nivelul deciziei autorităților locale, iar recomandarea noastră este ca aceste activități să fie reluate cu păstrarea regulilor de protecție sanitară, distanțare socială”.

Activitățile în centrele comerciale și în mall-uri, exceptând restaurantele, cafenelele, sălile de joc sau cinematografele, se vor relua, de asemenea, tot din data de 15 iunie.

Sursa: Unsplash

Denisa Ardelean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts