Donald Trump acuză OMS că ar fi devenit ,,marionetă” Chinei

Internaţional UBB Radio

Președintele american Donald Trump a acuzat Organizația Mondială a Sănătății că s-a transformat într-o ,,marionetă” a Chinei, în contextul întâlnirii virtuale a OMS care se concentrează pe efectele pandemiei de COVID-19, scrie BBC.

Comentariul a venit la câteva ore după ce Statele Unite au susținut faptul ca Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a permis ca pandemia de coronavirus să fie ,,scăpată de sub control” și să fie ,,multe vieți omenești sacrificate”.

,,Ne-a dat foarte multe sfaturi teribile. Au greșit atât de mult și întotdeauna au fost de partea Chinei.”, continuă Donald Trump, conform sursei citate.

Președintele nu a participat persoanl la reuniune, locul său fiind luat de secretarul pe probleme de sănătate, Alex Azar. Acesta a declarat ulterior cum că

,,OMS a întâmpinat probleme în ceea ce constă organizarea și oferirea unor informații de care lumea avea nevoie.”

Șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a fost de acord în cele din urmă să analizeze parcursul pe care l-au avut acțiunile agenției în contextul pandemiei de coronavirus. Dr. Tedros a declarat faptul că o evaluare independentă, care va avea ca scop stabilirea unor posibile greșeli și repararea sistemului, va avea loc în viitorul apropiat.

Întâlnirea de 2 zile – un eveniment anual ce constă într-o adunare a unui număr de 194 de membrii ai OMS, care studiază munca agenției de sănătate UN – a fost organizată pe fondul recriminărilor dintre SUA și China.

Președintele Donald Trump, care anul acesta va participa din noi la alegerile prezidențiale și care a fost acuzat pe parcursul răspândirii pandemiei pentru propriul său mod de gestionare a situației, a acuzat în repetate rânduri OMS că nu a alertat lumea suficient de repede și că acordat prea multă încredere Chinei.

De asemenea, în trecut Trump a acuzat China că a ascuns începutul izbucnirii pandemiei de COVID-19. Acesta a distibuit ulterior o scrisoare adresată DR. Tedros prin intermediul paginii sale personale de Twitter. Scrisoarea specifică problemele pe care le are SUA în cazul activității OMS. Statele Unite au suspendat deja finanțarea pentru OMS, în așteptarea unei anchete a felului în care organizația internațională a gestionat pandemia de coronavirus.

Președintele Chinei Xi Jinping, care a apărat acțiunile Chinei în aceste vremuri, a spus prin intermediul unei întâlniri virtuale faptul că țara lui s-a comportat cu ,,deschidere și transparență și a insistat ca orice investigație ar trebui să se întâmple abia după ce pandemie va fi ținută sub control. Statul chinez va asigura o sumă de 2 miliarde de dolari peste doi ani, în ajutorul națiunilor din întreaga lume ca urmare a pandemiei și a promis că îndată de un posibil vaccin va fi disponibil acesta îl va distribui.

John Ullyot, purtătorul de cuvânt a Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, a descris această mișcare a Chinei ca

,,un semn de distragere de la apeluri, solicitând responsabilitatea pentru neîndeplinirea obligațiilor guvernului chinez.”

Între timp, președintele Coreei de Sud Moon Jae-in a declarat faptul că Organizației Mondiale a sănătății ar trebui să i se acorde mai multe puteri legale pentru a se asigura că țările raportează focarele de infecție și împărtășesc date.

,,O nouă boală infecțioasă ar putea apărea în orice moment și trebuie să putem acționa într-un mod rapid si eficient.”, a declarat Moon Jae-in, conform BBC.

Ce este discutat în cadrul adunării?

Uniunea Europeană, împreună cu Regatul Unit, Australia și Noua Zeelandă, au solicitat o anchetă despre cum a fost tratată pandemia de coronavirus. Purtătorul de cuvânt al UE Virginie Batuu-Henriksson a pus mai multe întrebări-cheie:

,,Cum a fost răspândită pandemia? Care este epidemilogie din spatele ei? Toate aceste răspunsuri sunt absolut cruciale pentru ca noi să putem evita p altă pandemia de acest gen.”

Luna trecută, un raport al UE a acuzat China pentru rărspândirea în masă a dezinformării în legătură cu coronavirus.

Sursa: Mediafax

Bianca Bărbat

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts