Drona spațială americană X-37B a fost lansată cu succes în a șasea misiune

Tech UBB Radio

Drona spațiala X-37B care aparține armatei americane a fost lansată cu brio pe 17 mai, din Cape Canaveral, Florida, pentru o misiune de câteva luni dedicată unei serii de experimente științifice, conform AFP (Agence France-Presse).

Această dronă urmează să plaseze pe orbită un mic satelit, FalconSat-8, care să desfășoare teste științifice, a anunțat la începutul lunii Secretarul Forțelor Aeriene (US Air Force), Barbara Barrett, găsind această dronă ascunsă până acum.

Pe lângă dronă, o rachetă de timp Atlas V a decolat la ora locală 09:14 (16:14, ora României), transportând și o navetă fără pilot, denumită Vehicul Test Orbital (OTV).

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, felicită succesul misiuni, la scurt timp după lansarea dronei. „Felicitări celei de a șasea misiuni a navetei reutilizabile X-37B”, a scris acesta într-un status publicat pe pagina sa de Twitter.

Misiunea urmărește să permită testarea reacțiilor anumitor materiale în spațiu și să evalueze în același timp efectele radiațiilor ambientale în spațiu asupra unor serii de semințe. Urmând un al treilea experiment care

„va transforma radiațiile solare în energie radioelectrică și va studia modul de transferare a acesteia către Terra”, mai adaugă Barbara Barrett.

Drona X-37B, seamănă cu naveta spațială americană care a zburat ultima oară în iunie 2011, măsoară nouă metri lungime și are o anvergură a aripilor de 4,5 metri. Ea și-a încheiat ultimul zbor în octombrie 2019, revenind înapoi după 780 de zile, aproximativ doi ani de stat pe orbită.

Sursa: Twitter United Launch Alliance

Adina Chiriac

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts