Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în cosmos, a onorat aseară Clujul cu prezenţa la proiecţia documentarului semnat Marian Kiss, “Space sailors”(“Navigatori în cosmos”), în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).
Dacă publicul se aştepta să urmărească 90 de minute din ceea ce a reprezentat proiectul Intercosmos, aceştia au avut surpriza unei proiecţii care descrie în primul rând oamenii, iar în al doilea rând cosmonauţii implicaţi în proiectul Souiz 40. Marian Kiss introduce povestea prin ridicarea problemei : dacă acum 30 de ani spuneam că sunt eroi, acum de ce nu ştim cum mai arată, cu ce se ocupă, cum au evoluat pe scara socială?
Este greu de imaginat cum un regim politic poate ascunde un erou. Totuşi, conform documentarului, după ce cosmonauţii au fost eroi în socialism, capitalismul i-a scos din manualele de istorie, le-au fost refuzate cererile de angajare atât în domeniul ingineriei aeronautice, cât şi în altele şi au fost trataţi ca nişte duşmani ai actualului sistem politic.
“Nu este un documentar vesel, pentru că mulţi dintre colegii noştri s-au pierdut pe drum sau au fost pierduţi pe drum. Fiecare dintre ei putea să reprezinte un punct de interes şi de promovare a intereselor şi imaginii fiecărei ţări în parte. Au fost foarte puţini cărora li s-a întâmplat astfel.” susţine Dumitru Prunariu.
De ce Dumitru Prunariu este un personaj episodic în documentar?
În primul rând, cel mai amplu material despre experienţa lui Prunariu în cosmos este dat dispărut. “Un român zboară spre stele”, dar fără să rămână dovada acestei realizări. Totodată, motivul pentru care documentarul nu beneficiază de multe imagini cu astronautul român este, conform lui, conform lui, pretenţiile materiale prea mari ale Televiziunii române în schimbul unor imagini care, teoretic, i se cuvin. Singurele secvenţe care ar fi putut fi folosite ca suport cinematografic au fost, subtil, refuzate.
Şi astfel devine documenatar
“Cu 4 ani în urmă a început proiectul. I-am căutat pe fiecare în parte şi le-am construit povestea.”Astfel a declarat regizoarea Marian Kiss despre munca de cercetare care stă la baza documentarului “Space Sailors”. A vorbit cu oficilităţile, cu prietenii, cu vecinii celor 10 cosmonauţi, până a avut suficient material să transmită publicului experienţa “Intercosmosului”.
Fără îndoială, filmul nu a transmis nici măcar jumătate din ceea ce eroii au trăit la bordul navei, dar a prezentat aceste personalităţi aşa cum nimeni nu se gândea la ele. Am aflat că în spatele oricărui costum stă, înainte de toate, un om.
_________
Oana Moisil
Foto: TIFF