Grădinițele, școlile și universitățile nu se vor redeschide anul acesta. Elevii nu se mai întorc fizic la cursuri

Educaţie UBB Radio

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni că școlile vor rămâne închise până în luna septembrie a acestui an, iar situația anului școlar în curs va fi încheiată la distanță, conform presidency.ro.

Potrivit sursei citate, după întâlnirea cu premierul Orban și mai mulți miniștri, șeful statului a argumentat faptul că ar fi un risc prea mare dacă elevii s-ar întoarce în școli, astfel s-a decis ca toate instituțiile de învățământ să rămână închise, iar elevii să își continue cursurile online. Situația școlară ar urma să se încheie pe 12 iunie cu notele pe care elevii le-au acumulat până în prezent, iar în cazuri excepționale se vor efectua evaluări suplimentare.

„Anul școlar se va termina pe 12 iunie. Până atunci vor continua formele de învățământ la distanță, așa cum s-au întâmplat lucrurile și până acum, și până pe 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate, cu notele pe care le au acum. În cazurile excepționale, sigur, se mai poate face o evaluare suplimentară.”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

În ceea ce privește elevii din ani terminali, respectiv clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, unde este cazul, elevii vor putea reveni la școală între 2-12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale, dar în limita a maxium 10 elevi într-o sală de clasă pentru a putea fi respectate normele de distanțare socială.

De altfel, și examenele naționale vor fi organizate după aceleași reguli stricte de distanțare socială, aplicându-se măsuri precum dezinfectarea regulată și măsurarea temperaturii tuturor persoanelor care intră în școli. Mai multe reguli cu privire la acest aspect vor fi explicate de către reprezentanții Ministerului Educației.

„Așadar, nu se deschid școlile, nu se deschid universitățile, se continuă învățământul la distanță, însă mediile se încheie, situația școlară se încheie. Anul școlar se va încheia cu mediile încheiate, cu situațiile încheiate, și, în acest fel, evităm riscuri majore.” a mai spus șeful statului.

Prima decizie referitoare la suspendarea cursurilor școlare a fost luată la începutul lunii martie, stabilindu-se o perioadă de doar 11 zile, urmând ca în data de 22 martie să fie reluate toate activitățile instutițiilor de învățământ. După instaurarea stării de urgență pe teritoriul României, închiderea școlilor a fost prelungită până după sfârșitul sărbătorilor pascale, stabilind ca data reînceperii cursurilor să fie 22 aprilie, însă după prelungirea stării de urgență cu încă o lună, problema redeschiderii școlilor a rămas sub semnul întrebării. Decizia luată astăzi de președintele Klaus Iohannis este una definitivă și astfel toți elevii vor rămâne acasă, studiind de la distanță până la reînceperea anului școlar următor.

Sursa: Adminstrația Prezidențială

Bianca Dogaru

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts