Deputații europeni au dezbătut situaţia site-ului Wikileaks, în plen, cu președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, exprimânduşi îngrijorarea legată de securitatea cibernetică și cazul personal al lui Julian Assange.
Raül Romeva i Rueda a spus în cadrul dezbaterii de la Parlamentul European că Julian Assange a spus adevărul și că ar trebui protejat. „Libertatea de exprimare nu este negociabilă, dar anumite informații ar trebui protejate de interesul publicului“, a răspuns președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
Felul în care au fost făcute publice anumite documente diplomatice și faptul că anumite companii, precum VISA, Mastercard și Paypal, au fost victime ale unor atacuri cibernetice după ce au blocat transferurile bancare către Wikileaks au ridicat îngrijorări legate de securitatea cibernetică.
„Securitatea online este esențială, deoarece Europa este dependentă de mediul digital“, a spus socialista maghiară Edit Herczog, susținând-o pe socialista portugheză Ana Gomes, care a pus întrebarea: „cum se poate ameliora securitatea pe internet?“.
„Niciun sistem de securitate nu este imun 100%“, a răspuns domnul Barroso. Conform dumnealui, o parte din competențe ține de statele membre, dar Comisia a prezentat la sfârșitul lunii septembrie 2010 planuri de combatere a atacurilor online. Comisia dorește introducerea unor sancțiuni mai mari pentru infractori și ameliorarea cooperării între statele membre.
Mai mulți deputați europeni și-au exprimat îngrijorarea față de faptul că Julian Assange pare să fie persecutat pentru motive politice. „Este vorba de hărțuire, nu trebuie să rămânem orbi“, a spus domnul Romeva i Rueda. Conform italiencei liberale Sonia Alfano, „Julian Assange are dreptul la un proces cinstit; ce se întâmplă acum este un atac la libertatea de exprimare“.
„Nu sunt tribunal“, a replicat domnul Barroso. „Nu am nimic de spus privind Julian Assange. Am putea comenta asupra unei sentințe finale, dar nu acum. Regatul Unit și Suedia respectă statul de drept“, a adăugat acesta.