Valuri seismice, cunoscute sub numele de tsunami, se pot produce și în Marea Neagră, a declarat Prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, într-un interviu acordat Ştirilor ProTv.
“Șabla este o zonă tectonică care a fost la noi în România, dar acum este la bulgari, care a generat un cutremur de 7,2 pe scara Richter. Această Șabla înaintează în Marea Neagră circa 20-30 m și care generează în mod obișnuit tsunami mai mici sau mai mari.”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.
Prof. Marmureanu afirmă că în anul 105 înainte de Hristos, Calatisul, actuala Mangalie, a fost șters de pe fața pământului de un tsunami. La fel s-a întâmplat și cu Cetatea Histria, pe timpul grecilor, care a dispărut sub ape după ce a fost măturată de valuri. Se mai presupune că la 1.500, Histria ar fi fost distrusă în același mod.
Ceva mai recent, în 1901 un cutremur de 7,2 grade, pe aceeași placă tectonică, a generat valuri tsunami de 3,5 metri.
“Foarte multă lume spune că nu este posibil să ai tsunami în Marea Neagră, care ar fi ca un fel de vas închis. Eu le recomand dânşilor, din punct de vedere fizic, să ia un lighean şi să facă cu mâna în apă, să vadă ce valuri apar”, a spus prof. dr. Gh. Mărmureanu.
Acesta susține că sunt mari probleme, pentru că în Marea Neagră, la o adâncime de 400 şi ceva de metri şi până foarte adânc, există depozite imense de hidrogen şi de acid sulfuric. “ Vă rog să realizaţi ce înseamnă această scoatere afară, este un alt pericol…ceva mult mai periculos decât un val de tsunami însuşi”, susține Gh. Mărmureanu.
Întrebat dacă există vreun risc imediat de tsunami în Marea Neagra, Marmureanu a răspuns că nu există un risc imediat, deoarece noi avem un avem un tsunami cam o data la 500 de ani. Mai multe valuri seismice se înregistrează pe partea cealalaltă a Mării Negre, la turci și în Marea Azov, la ucraineni.
Mărmureanu mai citează un studiu realizat de un cercetător turc care arată că în ultimii 95 de ani, au fost 23 de tsunami de mici dimensiuni în apropierea țărmului turc al Mării Negre.
________
Mara Rusu
Foto: pixdaus.com