Evoluţia învăţământului clujean a fost discutată aseară in cadrul conferinţei intitulate “Şcoala Economică Clujeană- Tradiţie si modernitate”, ce a avut loc in sala Club a Facultăţii de Ştiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB. Conferinţa a fost susţinută de către decanul facultăţii, prof. univ.dr. Dumitru Matiş şi a tratat întreaga evoluţie a învăţământului clujean, de la origini pană in prezent.
Întrucât evenimentul face parte din Forumul Universitar Clujean-organizat cu ocazia aniversării a 90 de ani de la înfiinţarea Universităţii Româneşti din Cluj, s-au trecut in revistă momentele importante din existenţa facultăţii, rectorii şi profesorii de referinţă.
Numărul studenţilor nu a putut fi trecut cu vederea, amintindu-se de anul de debut 1920, când cei înscrişi la studii au fost doar 39. Deşi începuturile au fost modeste, FSEGA se mândreşte în prezent cu un număr de 5200 de studenţi, masteranzi si doctoranzi, facultatea dezvoltându-se continuu. În acest context, oferta specializărilor s-a diversificat şi modernizat, s-au stabilit contacte cu medii universitare internaţionale, inaugurându-se şi linii de studii în limbile maghiară şi germană.
De asemenea, au fost amintite şi modernizările ce au avut loc în ultima perioadă: “Facultatea noastră are cea mai bogată bază materială. Cred că din acest punct de vedere suntem poate mai dotaţi decât orice facultate din vest.’’
Nu au fost uitaţi nici studenţii fără de care activitatea facultăţii ar fi imposibilă, aceştia fiind catalogaţi drept foarte bine pregătiţi si extrem de apreciaţi in afara ţării.
În încheierea conferinţei, conducerea facultăţii şi-a exprimat deosebita onoare de a-l avea ca invitat pe regele Mihai I în luna februarie, pentru aniversarea a celor 90 de ani de existenţă FSEGA.
Delia Marinescu
Foto: arhivă