Măsuri speciale pentru perioada de pregătire din iunie a examenelor naționale

Educaţie UBB Radio

Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au stabilit măsurile care trebuie luate în fiecare școală unde se vor ține cursuri de pregătire a examenelor organizate pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a.

În perioada 2-12 iunie, sute de mii de elevi și, aproximativ, 300 de mii de profesori sau angajați în învățământ, se vor întoarce pentru pregătirea examenelor. Participarea elevilor va fi decisă de către părinți, după evaluarea încadrării în grupele de risc a elevilor sau membrilor familiilor acestora. La intrarea în școli, elevii vor fi însoțiți de către un cadru didactic până la sala de clasă, iar apoi, la finalul orelor, vor fi însoțiți până la ieșire. Deocamdată datele la care vor avea loc cele două examene nu au fost anunţate de Ministerul Educaţiei.

Măsuri speciale de igienă și de combatere a COVID-19 în școli

  1. Atât elevii, cât şi profesorii vor traversa curtea școlii pe un traseu bine delimitat și semnalizat, păstrând distanța socială de un metru şi jumătate.
  2. Înainte de a intra în şcoală, atât profesorii, cât şi elevii vor fi verificaţi de un medic. Acesta le va măsura temperatura, iar dacă aceasta va depăşi 37 de grade Celsius nu vor fi lăsaţi să intre. De altfel, dacă elevii sau angajaţii şcolii vor avea orice fel de simptome nu li se va permite accesul în unitatea de învăţământ.
  3. La intrarea în şcoli vor fi amplasate materialele şi echipamentele de protecţie. Mai exact, covoare dezinfectante pe care vor păşi, o mască de protecţie şi substanţe dezinfectante pentru mâini. Fiecare scoală va fi obligată să aibă săpun, prosoape de hârtie şi dozatoare cu dezinfectant.
  4. De la intrare, fiecare elev va fi însoţit de un cadru didactic până în sala de clasă. La finalul cursurilor, elevii vor fi conduși de profesori până la ieșire. Pe tot traseul de la intrarea în şcoala până în sala de clasă, vor fi afişate mesaje de informare cu normele igienico-sanitare.
  5. În sălile de clasă, podeaua şi băncile vor fi dezinfectate cu substanţe pe bază de clor sau alcool.
  6. Într-o clasă vor avea voie cel mult 10 elevi care vor sta la 2 metri distanţă unul de altul, cu masca de protecţie pe faţă, iar cursurile nu vor dura mai mult de 3 ore pentru elevii de liceu şi nu mai mult de 2 ore pentru elevii de clasa a VIII-a. Pauzele intermediare vor fi programate decalat, cu scopul să nu iasă toţi elevii în acelaşi timp din clasă.

Documentul oficial poate fi consultat aici.

Ce părere au elevii despre aceste măsuri?

Având în vedere contextul actual, elevii din ani terminali au posibilitatea să se întoarcă, pentru o scurtă perioada de timp, la școală. Unii sunt nerăbdători, deoarece le e dor de mediul școlar, alții sunt sceptici și se gândesc la sănătatea lor.

Anita, elevă în clasa a XII-a, a spus:

„Eu nu mă voi duce atunci. Îmi pun sănătatea pe primul loc și nu aș vrea să mi se întâmple ceva înainte de Bacalaureat. Sincer, mai bine învăț acasă.”

Andreea, elevă în clasa a XII-a, a spus:

„Nu consider aceste pregătiri relevante, iar, în plus, nu este un mediu propice pentru asemenea activități școlare. Cursurile online sunt folositoare și e mult mai safe.”

Denis, elev în clasa a XII-a, a spus:

„Sunt nerăbdător, mie îmi place la liceu și, consider că, acea perioada de pregătire mă va ajuta pentru Bacalaureat. Voi fi prezent și precaut în același timp.”

Ioana, elevă în clasa a VIII-a, a spus:

„Mie îmi este dor de doamna dirigintă, dar și de colegi. Voi încerca să respect măsurile, deoarece nu vreau să mă îmbolnăvesc.”

Sursa: Unsplash/Feliphe Schiarolli

Marius Băcilă

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts