Starea de alertă aduce măsuri de relaxare

Administraţie UBB Radio

Starea de alertă va intra în vigoare cel mai devreme în 18 mai deși aceasta ar fi trebuit să fie pusă în aplicare începând cu data de 15 mai. Potrivit Constituției, o lege intră în vigoare după trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Guvernul a elaborat noi măsuri de relaxare în ceea ce privește starea de alertă. În urma dezbaterilor Senatul și Camera Deputaților au adus modificări acesteia, ca în cele din urmă în Parlament să fie votată forma ușor modificată a legii chiar dacă membrii Guvernului au venit cu această propunere. Această măsură e luată după ce timp de două luni Românii au stat în case.

Astfel, dacă în perioada stării de urgență restaurantele, terasele, mall-urile, saloanele de înfrumusețare erau închise, în perioada stării de alertă există posibilitatea ca terasele să fie deschise, la fel și mall-urile ce ocupă o suprafață mai mică de 15 mii de metri pătrați cu condiția de a păstra distanța socială.

Totodată începând cu data de 15 mai se vor deschide saloanele de înfrumusețare, cosmetică și frizerie. De asemenea, la slujbele religioase vor putea participa și credincioși, cu condiția ca acestea să se organizeze în aer liber:

Potrivit declarațiilor președintelui Klaus Iohannis, alta măsură luată de către autorități pentru a preveni infectarea altor persoane cu acest virus este obligativitatea purtării măștii în spațiile publice închise, magazine și în mijloacele de transport în comun.

Conform actului normativ, în perioada stării de alertă, autoritățile pot impune carantina și izolarea, pot restrânge sau interzice circulația persoanelor și a vehiculelor și pot interzice organizarea de concerte, mitinguri sau procesiuni. Inițial, Senatul adoptase legea fără aceste măsuri, deși ele au fost propuse de Guvern.

În cazul nerespectării restricțiilor și a regulilor impuse există și sancțiuni contravenționale cu valoare cuprinsă între 500 de lei și 2.500 lei.

Totodată amintim că ministrul Marcel Vela a făcut noi declarații cu privire la Ordonanța Militară numărul 12. Aceasta presupune ridicarea măsurii de carantinare din orașul Suceava și localitățile învecinate. Mai amintim că și orașul Țăndărei a ieșit de sub măsura carantinării prin emiterea Ordonanței Militare cu numărul 11.

Sursa: Shutterstock

Ionuț Albu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts