Noi criterii pentru repartizarea numărului de locuri la universități

Educaţie

Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului a făcut publice criteriile care stau  la baza  repartizării către universități a cifrei de școlarizare  pentru admiterea la studiile universitare de licență pe anul 2012-2013 .
Pentru a putea beneficia de către  finanțarea primită de la MECTS, universitățile trebuie să îndeplinească anumite condiții.
Criteriile care trebuie îndeplinite de către universități sunt strâns legate de  cifra de școlarizare finanțată de către stat, din ultimii ani, de asemenea și capacitatea de care dispune universitatea în legătură cu programele de studii. Universitățile care ocupă un loc fruntaș  în ierarhizarea centrelor de învățământ din țară ,au un atuu pentru că și acesta este un criteriu pentru  a  beneficia de finanțarea primită de la minister.
Cifra de școlarizare este repartizată de către senatul universitar având în vedere domeniile prioritare și programele de studii performante.
Pentru școlarizarea tinerilor români din Republica Moldova sau din statele învecinate, MECTS  a aprobat ,prin ordin de ministru, un  număr de 2800 de locuri dintre  care 700 sunt cu bursă, 1210 fără , iar restul locurilor sunt destinate extensilor universitare care funcționează în  Republica Moldovă sub coordonarea Universitații Al.I. Cuza din Iași și Universitatea Dunărea de Jos din Galați.
Prin același ordin ministerul a mai aprobat un număr de 500 de locuri în universitățile de stat, pentru tineri din Republica Moldovă, dar care au diploma de bac obținută în România.
_________
Diana Roman

Foto: Călin Crețu (arhivă)

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts