Aflat astăzi la Cluj, ministrul Culturii, Cultelor şi al Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu (foto), a atras atenţia asupra crizei în care se găseşte moştenirea culturală a României.
Potrivit acestuia, pentru ministerul pe care îl conduce sunt prioritare monumentele istorice aflate într-o stare avansată de degradare.
„Strategia pe care o am în vedere e următoarea: să identific anumite priorităţi, monumente care chiar se prăbuşesc dacă nu le reparăm. Primesc foarte des informări de la diferite servicii, poze teribile, clădiri superbe care stau să cadă. Şi doi, să acţionăm asupra acelor monumente care pot fi reparate destul de repede, pentru a crea efectul bunului exemplu”, a declarat ministrul Culturii.
Cu această ocazie, Theodor Paleologu a anunţat publicarea unei „cărţi negre” a patrimoniului naţional. Scopul proiectului este acela de a atrage atenţia clasei politice şi a opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă moştenirea culturală a ţării. Volumul va fi elaborat în colaborare cu Institutul Naţional pentru Monumente Istorice, Comisia Prezidenţială pentru Patrimoniu, dar şi împreună cu o serie de organizaţii nonguvernamentale şi cu societatea civilă.
Ministrul s-a arătat de asemenea interesat de situaţia unor obiective culturale locale precum Filarmonica, Bastionul Croitorilor sau cinematografele. Cu toate acestea nu a oferit vreo garanţie pentru rezolvarea problemelor patrimoniului cultural clujean se confruntă.
Theodor Paleologu a explicat: „Nu fac promisiuni, nu sunt omul care se apucă să facă promisiuni. Situaţii catastrofale există peste tot în ţară. Trebuie văzut cum putem împărţi costurile, cum pot autorităţile locale să se implice. Sunt lucruri acumulate în 20 de ani de bugete total insuficiente alocate culturii. Nu aş putea să spun că favorizez Clujul. E foarte greu să le mulţumeşti pe toate”.
Plângerile privind situaţia critică a unor monumente istorice nu l-au împiedicat pe ministrul Theodor Paleologu să reamintească clujenilor că municipiul lor se află pe lista oraşelor care ar putea primi statutul de capitală culturală naţională.
Alina Radulov
Foto: Radu Drânda