În prima zi a Summit-ului de la Copenhaga privind schimările climatice s-a discuta despre rețelele eoliene utilizate pentur producerea de energie electrică. Principala problemă pe care producătorii de energie eoliană o au este aceea că există puține legături între ţări şi centralele eoliene care să permite ca energia să fie distribuită acolo unde este nevoie.
Nouă națiuni europene s-au angajat luni pentru a construi mai multe legături între centralele electrice eoliene din marea Nordului și mările irlandeze. Acest lucru ar putea crește producția de energie regenerabilă.
Miniștrii energiei din Marea Britanie, Germania, Franța, Olanda, Suedia, Danemarca, Belgia, Irlanda și Luxemburg au promis dezvoltarea unei noi rețele departe de mal, pentru a face legătura cu energia electrică produsă de mare, pe bază de turbine eoliene de putere.
Uniunea Europeană își propune să genereze o cincime din toată energia sa din surse regenerabile până in 2010. Acest scop va reduce importurile de petrol şi gaze, precum şi emisiile de gaze cu efect de seră.
Energia eoliană va juca probabil un rol major. Asociația Europeană de Energie Eoliană consideră că vântul ar putea genera pana la 16 % din totalul de energie al UE sau o treime din totalul energiei electrice până în 2020, în cazul în care guvernele ajută la fondul de ferme eoliene şi pentru mai multe legături de putere.
Aparaschivei Andreea Monica