Putin a câștigat alegerile prezidențiale

Internaţional Politic

Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale în Rusia din primul tur cu 65% distanțându-se de Gennady Zyuganov care a strâns doar 17.2%, a anuntat Comisia Electorală Rusă, citată de AFP.

Putin a câștigat un mandat de șase ani la Kremlin fiind astfel pentru a treia dată președinte. El a mai fost președinte în perioada 2000 – 2008 iar apoi o perioadă de patru ani ca prim-ministru. Putin a avut grijă să prelungească mandatul de la patru la șase ani, astfel încât se va bucura de o perioadă mai îndelungată ca președinte.

Liderul comunist Gennady Zyuganov a primit doar 17.19 procente din voturi care este echivalent cu 12 milioane de voturi  în timp ce milionarul independent Mikhail Prokhorov a venit pe locul trei cu 7.87 procente, adică aproximativ 6 milioane de voturi.

Zeci de mii de suporteri ai lui Putin au ieșit în Piața Manezhnaya, aproape de Kremlin, cu steagurile Rusiei și poza lui Putin după anunțarea rezultatelor. Putin a vărsat chiar și o lacrimă, acesta spunând că: “Lacrimile erau adevărate, dar din cauza vântului.”

“V-am promis că vom câștiga și am câștigat” a declarat Putin în timp ce lăcrima , “Glorie Rusiei”, informează BBC News.

În timp ce puterea se bucura de victorie, Vladimir Ryzhkov, unul dintre liderii protestelor din stradă care nu a candidat, a declarat că “Aceste alegeri nu pot fi considerate legitime în orice fel.”

 Zeci de mii de oameni sunt așteptați astăzi să protesteze în centrul Moscovei. Șeful poliției Vladimir Kolokoltsev a avertizat organizatorii, că „Vom interveni dacă protestele vor degenera”, relateaza Russia Today.

______________

Mihai Cistelican

Foto: thestar.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts