Sondaj: Mediul de afaceri consideră că impactul economic al coronavirusului va ține până la începutul lui 2021

Economie UBB Radio

Impactul coronavirusului asupra economiei se va resimți până în anul 2021, conform unui sondaj realizat de Asociația CFA România, la sfârșitul lunii aprilie.

Membrii CFA anticipează o devalorizare a cursului EUR/RON comparativ cu valoarea actuală în următoare 12 luni, pe durata celor șase luni valoarea cursului va fi de 4,9180, iar pentru 12 luni valoarea cursului va fi de 4,9710. Totodată rata inflației pentru cele 12 luni a înregistrat o valoare medie de 3,37%.

77% dintre participanții la sondaj au prevăzut o creștere a prețului CDS (Credit Default Swap este un contract care permite unui investitor să compenseze riscul de credit cu cel altui investitor) care trebuie achitată timp de 5 ani. Iar prețurile pentru proprietățile imobiliare din marele orașe sunt supraestimate, susțin peste 65% dintre participanții.

„Indicatorul de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către Asociația CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an”, se arată în comunicatul citat.

Sondajul arată că membrii CFA au răspuns și la alte întrebări suplimentare, înafara celei legate de impactul economic al coronavirusului, referitoare la:

„deficitul bugetului de stat anticipat pentru 2020: valoarea medie a anticipațiilor este 7,8%; evoluția, in termeni reali a PIB in 2020: valoarea medie a anticipațiilor este -5,2%; rata șomajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipațiilor este 8,3%”, reiese din comunicatul de presă emis de Asociația CFA România.

Sondajul este realizat sub forma unui indicator de încredere care arată percepția grupului de analiști cu privire la evoluția piețelor financiare, a ratelor dobânzilor și inflației, a evoluției cursului valutar, a randamentelor și riscurilor, a mediului de afaceri și prețului petrolului, pe lângă întrebările necesare. Acesta este realizat la sfârșitul fiecărei luni, iar participanții sunt membrii și candidații pentru nivelurile II și III al examenului de la Asociația CFA România.

Sursa: Pxhere.com

Iulia Nemes

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts