AUDIO | Noul proiect al Teatrului FIX la IAȘI, open-call către artiști și public pentru materiale-experiență

Cultură UBB Radio

În cadrul noului proiect al Teatrului Fix din Iași numit Placebo se lansează un apel ce constă în trimiterea unor experiențe, trăiri, insomnii sau vise. Acestea vor fi folosite și adaptate de la forma lor brută la una noua ca un input al publicului în spectacolul What we are today will change tomorrow.

Teatru FIX este un teatru independent din Iași care susține creațiile, manifestările și spectacolele artiștilor independenți. Luna această aceștia lansează un apel atât pentru public, cât și pentru artiștii din țară și de peste granița să împărtășească cu ei o experiență care i-a marcat, o imagine, o poezie, un dans, o melodie sau un text care consideră că a contribuit în evoluția lor, care i-a marcat în vreun fel.

Aceste materiale vor fi folosite mai apoi ca bază de creație, vor fi remodelate, integrate în spectacol, iar ca atare vor fi folosite doar cu acordul expeditorului. Totodată prin trimiterea materialelor, expeditorul își exprimă acordul pentru prelucrarea și stocarea datelor sale de către Asociația Centrul Multimedia Teatru FIX doar în scopul de a fi raportate către finanțatorul proiectului.

Materialele respective pot fi trimise la adresa .@. pana pe data de 15 iunie 2020.

Prima rezidență de acest fel are loc în luna iulie 2020 la Iași sub formă de work în progress (n.r. lucru în progres) a spectacolului What we are today will change tomorrow. Această cercetare este coordonată de Andreea Novac, coregraf și membră a Centrul Național al Dansului din București.

Am avut câteva curiozități despre acest proces și am vorbit cu Stanca Jabenițan, unul dintre membrii și coordonatorii de la Teatru Fix.

 Prima mea întebare este de unde a venit ideea acestui proiect Placebo?

„Ideea are rădăcini mai adânci puțin, de câțiva ani, când eram încă pe stradă Cuza Vodă cu spațiul Teatru Fix (Teatrul Fix inițial și-a desfășurat o bună parte din activitate pe stradă Cuza Vodă din Iași) ne gândisem noi atunci cum ar fi să imităm cumva, exact ce propune și știința, de altfel, cu efectul Placebo, e mai mult un instrument mental de autoeducare, mă rog, în zona științifică mai exact, merge la alte nivele, iar de la ideea aceasta de a crea mental un efect care poate să devină real și ca senzație și formă de expresie. De aici a pornit prima idee de Placebo, inițial ca o instalație labirint în clădirea respectivă, iar anul trecut cumva am simțit că putem să adunăm toate gândurile noastre pe tema unei platforme de rezidențe de creație interdisciplinare și evident că ideea de efect Placebo și tot ce gândisem noi, în urmă, a revenit iremediabil anul trecut și ne-am și simțit noi mai pregătiți, pentru a începe un astfel de proiect de cercetare, de experiment și cumva așa s-a născut Placebo ca și platforma și idee. Acum prima rezidență în cadrul acestei platforme am gândit-o ca fiecare rezident să aibă o arie performativă predominantă, ia prima rezidență ne-am gândit să fie dansul contemporan care credem noi că are nevoie de mai multă expunere și mai multă susținere și nu numai în România, ci în general, însă în România lucrurile se dezvoltă mai greu. Ne-am gândit că acesta ar putea fi primul pas de cercetare pe care am putea să îl propunem, iar artistul coordonator la care ne-am gândit este Andreea Novac, care este, în primul rând, un performer, coregraf și membră a Centrului Național al Dansului din București și este un om căreia îi place să se profesionalizeze constant și un om curios căreia îi place să caute despre oameni, să caute despre sine. Noi ne-am și potrivit cu ea în câteva momente, a avut și spectacole la noi în cadrul Re-generator (Re-generator. micro-festival de arte performative) și am mai susținut, pare-mi-se, unul sau două ateliere de dans în Iași. Deci cumva este o prezență cât de cât cunoscută și în Iași.”

 Ideile, poveștile trimise pot fi de orice fel? Experiențe bune sau negative?

„Sigur, sigur. Lansăm de trei-patru săptămâni, un call (n.r.apel) în care ne dorim să strângem, aceasta este prima etapa din proiectul de rezidență, să strângem materiale, noi le spunem materiale-experiență  care sa provină dintr-o idee care te-a schimbat, un gând, o piesă, un film, un lucru sau un eveniment care a avut un rol transformator. Rolul acestei idei de transformare și de schimbare sunt ideile pe care Andreea vrea să se axeze în această căutare și atunci, call-ul care încă mai merge până pe 15 iunie, va propune, încă așteptăm, materiale de genul acesta de exemplu o piesă care nu îți dă pace sau la care te întorci sau de care ai nevoie sa te agăți de ceva, poate fi un tip de material. Noi am dat câteva exemple în evenimentul open-call (n.r. apel deschis) pentru materiale, nu sunt  un etalon, sa fie o variație foarte mare de materiale ca Andreea sa poată să găsească cât mai multe zone de interes. ”

Este nevoie ca cei care trimit aceste povești să își dea neapărat identitatea? Poate unii ar dori să rămână anonimi.

„Sigur, anonimatul poate fi păstrat, dar având în vedere că ele sunt trimise pe mail, da cred că se poate. Oricum dacă materialele vor fi folosite, evident că vom cere acordul, dacă vor fi folosite exact așa cum au fost trimise, vom cere acordul celor care ne-au trimis. Dacă nu, ele, potrivit gândului principal, sunt doar suportul de baza din care Andreea începe să transforme. Deci cel mai probabil, dacă vor fi luate niște materiale de acolo, nu vor mai arată în forma în care au fost trimise ele, însă din nou, sunt mai multe variante. Pentru fiecare avem tipul de comunicare zicem noi potrivit. Precizez că acest proiect este cofinanțat că Administrația Fondului Cultural Național, voiam să precizez pentru că este important, este un instrument care oferă un principal motiv să mai stea în România. Să reamintim ca acest call este deschis pana pe 15 iunie.

Da, până pe 15 iunie și de săptămâna viitoare vom face un call și pentru performeri care va fi exclusiv pentru cei din Iași. Andreea va lucra cu doi performeri din perioada de rezidență care va fi în perioada lunii iulie, și va există o pezentare a produsului work în progress (n.r. proces în lucru) și o discuție. ”

Proiectul Placebo este  cofinanță de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) iar viitoarele evenimente și anunțuri le puteți urmări pe siteul oficial a Teatrului Fix, pe pagina oficială de Facebook.

Sursa: Facebook Teatru Fix

Dana Coțovanu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts