A început FestLit Cluj 2015

Cultură Din oraş

Festivalul Național de Literatură FestLit Cluj 2015 a debutat astăzi, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca,  cu o deschidere festivă la care au luat parte zeci de scriitori din toată țara. Aceasta a fost urmată de rondul de gală al scriitorilor invitați și de vernisajul expoziției Irina Petraș: Locuiri provizorii, în cadrul căruia unul din participanți, prin tragere la sorți, a plecat acasă cu una din lucrările expuse.

Printre invitați s-au numărat Nicolae Manolescu, Ioan-Aurel Pop, Vasile Sebastian Dâncu, Gabriela Adameșteanu, Ion Mureșan, Horia Bădescu, Marta Petreu, Mircea Muthu ș.a.

Inițiat de către Uniunea Scriitorilor din România, festivalul se află la a doua lui ediție și a reușit să adune pentru trei zile (4-6 octombrie) nume importante din lumea literaturii. Despre contribuția acestui festival la promovarea literaturii românești au vorbit câțiva dintre invitați.

Daniel Sauca, despre festival

Rodica Marian, despre festival

Doina Cetea, despre festival

Gelu Dorian, despre festival

Microfonul vă aparține a fost un alt moment cheie a primei zile de festival. Timp de mai bine de două ore scriitorii au citit fragmente din lucrările personale. Cu toate că au luat cuvântul scriitori prezenți în lumea literaturii românești de ani buni, aceștia privesc cu speranță și chiar cu admirație spre tânăra generație de scriitori.

Doina Cetea, despre tinerii scriitori

Daniel Sauca, despre tinerii scriitori

Rodica Marin, despre tinerii scriitori

Va fi o săptămână întreagă dedicată cărții, întrucât imediat după FestLit Cluj 2015 va debuta a treia ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania. Despre impulsul pe care aceste două festivaluri îl vor da culturii românești, a vorbit Elena Abrudan, membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.

Elena Abrudan

Conform http://www.macluj.ro, programul festivalului din cele două zile care au mai rămas este următorul:

Luni, 5 octombrie                                                                

 ora 9,45 – Vernisaje: la Galeriile de Artă Steaua – Rada Niţă, grafică; la Galeriile Scriptorium ale Filialei: Laura Poantă, desen.

 ora 10 – (la sediul Filialei Cluj a USR) Simpozion-dezbatere: „Şcoala Ardeleană şi începuturile modernităţii româneşti”. Amfitrion: Irina Petraş.

 ora 16 –18 (la Facultatea de Litere): Simpozion „Farmecul etimologiilor. Elogiu limbii române”. Amfitrion: Corin Braga

 ora 20 – Decernarea Marelui Premiu al Festivalului (Restaurantul Victoria)

 Marţi, 6 octombrie

 între orele 10 şi 12,30 – „Desant scriitoricesc/momente de literatură” la Departamentul de Jurnalism al UBB (amfitrion: Elena Abrudan), Colegiul Studenţesc de Performanţă Academică (amfitrion Ilie Rad), Colegiile/Liceele Bariţiu, Bălcescu, Coşbuc, Eminescu, Avram Iancu, Romulus Ladea, Gheorghe Lazăr, Racoviţă, Şincai, Seminarul teologic ortodox, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” (invitaţii vor fi preluaţi de la Hotel de membrii Filialei clujene care îi însoţesc la „desant”)

 Închiderea FestLIT Cluj 2015

Larisa Antal / Sursa fotografiilor: radiocluj.ro și Loredana Bertișan

 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts