Liderii mondiali vor organiza, astăzi, o sesiune specială pentru a discuta problema violenţei din Africa de Nord.
„Gravitatea situaţiei şi reprimarea violentă a revoltei din acesată ţară necesită o atenţie sporită”, a afirmat un reprezentat al Organizației Națiunilor Unite (ONU).
Un feribot închiriat de Statele Unite a evacuat, vineri, cel puţin 285 de persoane, majoritatea americani, din orașul Benghazi, al doilea oraș ca mărime din Libia, în urma violențelor care s-au produs în această țară, potrivit surselor citate de cnn.com. În cursul aceleiaşi zile, o navă britanică a părăsit Benghazi cu 207 persoane la bord.
În această dimineaţă, 47 de cetăţeni români au fost evacuaţi din Libia cu ajutorul unei aeronave româneşti aparţinând Forţelor Aeriene, anunţă Ministerul Afacerilor Externe. Până acum, cu sprijinul statelor membre UE au fost deja repatriaţi 211 cetăţeni români.
Nu toate evacuările au decurs însă la fel de bine. Spre exemplu, acestea au dus la declanșarea unui conflict diplomatic între Libia și Liban, după ce Libia a refuzat să acorde permisiunea de decolare, din orașul Tripoli, a unui avion cu cetățeni libanezi la bord, potrivit cnn.com.
Cu două zile în urmă, Libanul a refuzat drepturile de aterizare ale unui avion libian care ar fi avut la bord membrii ai familiei liderului din această țară, Moammar Gaddafi, a declarat Ali Hamdan, un consilier de relaţii externe.
În Tripoli, au existat mai multe rapoarte ale forţelor de securitate care, noaptea trecută, au curățat străzile de cadavre. Atmosfera s-a mai detensionat în cursul acestei dimineți.
Oraşul de coastă Zawiya, aflat la aproximativ 55 km vest de Tripoli, a fost epicentrul protestelor violente de joi. Doctorii de la un spital de campanie au declarat vineri că 17 persoane au fost ucise şi alte 150 rănite când forţele guvernamentale au atacat.
Organizația internațională pentru drepturile omului Human Rights Watch a declarat, la începutul acestei săptămâni, că cel puţin 233 de persoane au fost ucise în timpul revoltelor. Numai în Benghazi, cel puţin 202 persoane au murit, potrivit şefului celui mai mare spital din zonă.
Ibrahim Dabbashi, ambasadorul adjunct al Libiei la Naţiunile Unite, a declarat că numărul morţilor ar putea fi chiar mai mare de 800. Într-un discurs la Senat, ministrul italian de Externe, Franco Frattini, crede că numărul victimelor se ridică la 1 000, citând rapoarte neconfirmate.
Gaddafi continuă să se confrunte cu presiuni internaţionale. Reprezentanți ai Consiliul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU se vor întâlni, vineri, la Geneva pentru a discuta o rezoluţie care ar include suspendarea Libiei din Consiliu.
Ministerul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că sancţiunile împotriva Libiei vor fi ineficiente. Elveţia a dispus ca activele lui Gaddafi să fie îngheţate, a mai adăugat acesta.
Guvernul libian menţine un control strict asupra comunicaţiilor şi nu a răspuns solicitărilor repetate pentru acces în ţară.
_________________
Ana Giol
Foto: AFP