Evenimentul „Rencontre de Cluj” a fost lansat astăzi în prezența primarului municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu. Manifestarea din acest an are ca temă „Patrimoniul, un viitor pentru teritoriu? – Provocările culturii şi patrimoniului pentru dezvoltarea locală.” Întâlnirile sunt organizate de Centrul Cultural Francez în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca.
„Tema din acest an, Patrimoniul – un viitor teritoriu, este una care prezintă un interes deosebit din perspectiva administraţiei locale. În ultimii ani, am demarat pentru Cluj-Napoca un program de reabilitare şi restaurare a unor monumente şi clădiri istorice. S-au finalizat lucrările la restaurarea Bastionului Croitorilor, care a devenit deja un centru al manifestărilor culturale şi artistice. Am restaurat zone urbane de tradiţie din municipiu şi care sunt repere pentru clujeni şi vizitatori deopotrivă, şi continuăm amenajarea de spaţii pietonale pe străzile din zona centrală. Ştiu însă că mai avem multe lucruri de făcut în oraşul nostru.” a declarat primarul Sorin Apostu într-un comunicat remis de biroul mass-media al Primăriei municipiului Cluj-Napoca.
Dezbaterile vor avea loc în perioada 26-28 mai 2011, iar la acestea vor participa profesionişti ai dezvoltării locale, ai culturii, ai valorizării patrimoniului, reprezentanţi ai autorităţilor locale, responsabili de instituţii sau de asociaţii, de cetăţeni. Discuțiile vor fi purtate în Sala Mare a Primăriei, la Bastionul Croitorilor, la Fabrica de Pensule şi la Castelul de la Bonţida.
Obiectivele acestor întâlniri urmăresc împărtășirea de experiențe și reflecții, dar și sensibilizarea cetățenilor cu privire la necesitatea unui patrimoniu şi valorizarea lui în cadrul dezvoltării unui teritoriu, fie că este vorba de un cartier, de un oraş, de un sat, de un sit natural sau de o regiune. De asemenea, un alt scop al dezbaterilor constă în dezvoltarea contactelor între participanți.
La deschiderea evenimentului au mai participat Vasile Cozma, subprefectul judeţului Cluj, Liviu Tudor Băieşteanu, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, George Sinca, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Matyas Szilagy, consul general al Ungariei la Cluj, Benoit Paumier, Ministerul Culturii şi Comunicării (Franţa), Stanislas Pierret, consilier de cooperare şi acţiune culturală, reprezentant al Ambasadorului Franţei în România şi Leonard Horvath, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj.
___________
Teodora Iancu