Protestele paşnice continuă şi astăzi în Chişinău, dar principala revendicare a moldovenilor este eliberarea celor aproximativ 200 de persoane reţinute.
Sergiu, un tânăr protestatar din Chişinău, ne spune că nu se ştie unde au fost duşi protestatarii arestaţi: „Cunoscuţii lor nu au idee unde sunt duse persoanele reţinute. Au fost la sector, la comisariate, au întrebat dar comisariatele nu ştiu nimic, nu sunt la curent cu locul unde aceste persoane au fost duse.”
Opoziţia ezită
Totuşi, situaţia voturilor nu este atât de îngrijorătoare pe cât au crezut iniţial manifestanţii. Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova nu a obţinut majoritatea necesară în Parlament pentru alegerea unui nou şef de stat. Din legislativ vor mai face parte şi alte trei partide: Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Alianţa Moldova Noastră. Cu toate acestea, protestatarii nu sunt încă multumiţi, deoarece, spune Sergiu, partidele de dreapta ar putea fi influenţate. De asemenea, aceştia sunt dezamăgiţi de faptul că opoziţia nu ia iniţiativă şi nu conduce mulţimea.
Blogurile, platformele de socializare şi SMS-urile continuă să joace un rol foarte important în organizarea manifestaţiilor anticomuniste de la Chişinău.
„Primesc mesaje pe messenger, twitter, youtube. Acestea sunt sursele de informare. Cred că e prima demonstraţie, sau grevă sau revoluţie, cum se mai spune, prin intermediul internetului.”, ne mai spune Sergiu.
Nu suntem “fashishti”
Tinerii basarabeni din Cluj-Napoca au protestat paşnic timp de două zile în Piaţa Avram Iancu, iar astăzi manifestaţiile vor continua. Susţinătorii sunt aşteptaţi de la ora 19, iar în mesajul transmis de Grupul de Iniţiativă Basarabeană, protestatarii sunt rugaţi să îşi aducă paşapoartele <<ca sa arătăm autorităţilor comuniste că nu suntem „fashishti”, cum am fost catalogaţi, ci suntem cetăţeni ai Republicii Moldova cu acte în regulă!>>.
Vom reveni cu amănunte de la acest protest.
Mara Rusu
Foto: Thomas Câmpean