Timp de opt săptămâni au fost prezentate publicului clujean, în cadrul British Documentary, cele mai nominalizate și premiate documentare din cadrul festivalului de film din Marea Britanie, Grierson „British Documetary Awards”. Temele abordate au fost diferite, de la lecții de supraviețuire, război până la mesaje cu un puternic impact emoțional.
Seria de documentare s-a încheiat cu două scurtmetraje ce transmit mesaje puternice. „Străinul de pe pod” urmărește povestea unui tânăr care, învăluit de gânduri negre, încearcă să-și ia viața de pe podul Waterloo din Londra. Jonny Benjamin a fost diagnosticat de schizofrenie și a decis că viața lui nu mai trebuie să continue. În momentul în care se află la doar un pas de moarte, acesta este salvat de un bun samaritean, numit Mike. Cuvintele de încurajare ale tânărului l-au făcut pe Jonny să renunțe la gândurile suicidale.
După șase ani de la eveniment, Jonny Benjamin a dorit să-i mulțumească celui care i-a salvat viața, iar pentru asta a lansat o campanie „Găsiți-l pe Mike”. Campania s-a bucurat de un real succes, nu doar în Marea Britanie, ci și în întreaga lume și s-a finalizat cu găsirea lui Mike. Peste 319 milioane de persoane au urmărit povestea tânărului, iar la finalul documetarului concluzia a fost că „Viața chiar merită trăită”. Acest scurtmetraj tulburător a adus în prim-plan importanța interacțiunii dintre oameni și impactul enorm a unui gest de bunătate.
Călătoria în lumea documetarelor s-a încheiat cu „Teritoriu” ce a pus în evidență încercarea oamenilor de a obține monopolul asupra unui teritoriu. Acțiunea este surpinsă în Gibraltar, teritoriu dependent de Marea Britanie în care trăiesc peste 2500 de macaci. Maimuțele ce par simpatice pentru turiști sunt însă o adevărată corvoadă pentru autoritățile locale care au adoptat diferite măsuri de a le înlătura din oraș. Scurtmetrajul se încheie cu deportarea mai multor macaci la Parcul Safari din Scoția.
Cea de a șaptea ediție a proiectului British Documetary, organizat de British Council, s-a desfășurat în perioada 13 februarie – 3 aprilie în fiecare luni de la ora 19, iar intrarea la cele nouă documetare a fost liberă.
– Sabrina Ștefania Rotaru / Sursa fotografiei: Sabrina Ștefania Rotaru