Ministrul muncii a abordat la Cluj problemele disponibilizărilor de la Mechel

Din oraş

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a sosit vineri la Cluj cu ocazia târgului de job-uri organizat de Bosch la Casa de Cultură a Studenților.

Târgul de muncă este foarte important pentru Cluj. Bosch este o unitate de muncă mult mai mare, ce poate înlocui cu succes Nokia, iar mai mult de jumătate din forța de muncă disponibilă poate fi recalificată pentru posturile disponibile”, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Ministrul a precizat că scopul principal al Guvernului este rezolvarea problemelor cauzate de disponibilizările de la Mechel și Nokia, oferind posibilitatea angajării șomerilor care dețin aptitudinile necesare pentru posturile oferite de Bosch, astfel șomerii disponibilizați au fost anunțați prin sms de târg și le-a fost oferit transport din comunele în care locuiesc.

Pentru accesarea locurilor de muncă oferite de Bosch am selectat deja 50 de persoane care se potrivesc descrierii posturilor…Fiecare participant a primit un voucher de 100 de euro, pentru a-și construi o ținută pentru a se prezenta la un interviu”, a mai declarat Maria Câmpeanu.

Peste 80 de angajați disponibilizați de la combinatul Mechel Câmpia Turzii au fost angajați individual, în aceleași domenii de muncă pe baza competențelor profesionale, a mai precizat ministul.

Pe lângă angajarea celor disponibilizați, ce dețin compenențele necesare pentru noile posturi disponibile, au mai fost introduse cursuri de formare profesională, pentru a spori rata de angajare a șomerilor în funcție de job-urile disponibile în județ.

Formare profesională pentru tinerii ieșiți de pe băncile facultății

Ministrul Muncii aprecizat că a propus o serie de legi pentru a ajuta tinerii cu studii superioare care nu pot să obțină locuri de muncă din cauza lipsei de experiență.

Ministrul a precizat că una din marile probleme ale Comisiei Europene este integrarea tinerilor în forța de muncă, iar această lege îi poate ajuta să își formeze un set de aptitudini necesare calificării pentru locul de muncă dorit.

Cea mai mare problemă a tinerilor care termină o formă de învătământ superioară este aceea că la un interviu primele întrebări sunt: spre ce loc de muncă doriți să vă orientați și ce experiență aveți. Am introdus această lege, care sper să treacă de Guvern, pentru a crea anumite stagii de formare profesională”, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Companiile cer mijloace de acces

Mariana Câmpeanu, susține că principala cauza a lipsei investitorilor străini este că România nu are autostrăzi, una dintre cele mai importante cerințe ale acestora.

Acest lucru se poate întâmpla dacă vor termina ceva din autostrăzile astea, care, după ce le terminăm, încep să se surpe. Poate vom reuși și este cerința cea mai mare pe care o au angajatorii, că nu au căi de acces, mijloace de transport rapide”, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Potrivit președintelul Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, firma Bosch a primit un ajutor de 24 milioane de euro din partea Statului, ajungând la o investiție totală de 77 milioane de euro.

___________

Mihai Andrei

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts