Rezultatul alegerilor prezidenţiale agită mai mult scena politică românească, potrivit presei internaţionale finalilzarea procesului electoral a adus mai multă agitaţie şi incertitudini.
Publicaţia Financial Times titrează „România tulburată de rezultatul votului”, pe lângă prezentarea rezultatelor prezidenţiale, articolul vorbeşte şi despre adâncirea crizei economice ca efect al instabilităţii politice. De asemenea se aduce în discuţie şi maniera în care s-a derulat campania electorală, campanie axată mai mult pe atacuri la persoană şi accuzaţii de corupţie, decât de dezbaterea unor probleme cu care se confruntă România.
Le Figaro vorbeşte despre discrepanţa dintre statisticile prezentate de exit-poll-uri şi rezultatele finale prezentate de Biroul Electoral Central. O altă problemă subliniată este cea a Fondului Monetar Internaţional, care nu va putea oferi ţării noastre o nouă transe din împrumut atâta timp cât nu există o anumită stabilitate pe plan politic.
Potrivit Euronews, România este împărţită în două după rezultatul alegerilor de duminica trecută. Deşi sondajele îl plasau pe socialistul Mircea Geoană pe primul loc, rezultatul final l-a desemnat pe Băsescu învingător. Observatorii OSCE au afirmat că derularea votului s-a realizat în mod corect, dar au recunoscut că nu au putut să realizeze o monitorizare sistematică la nivelul întregii ţări, precizează Euronews.
Publicaţia franceză Le Temps vorbeşte despre noul mandate obţinut de Băsescu ca fiind unul periculos, din prisma faptului că acesta nu se bucură de sprijinul unei majorităţi parlamentare.
Imaginea generală care se conturează în presa internaţională este aceea că rezultatul alegerilor din 6 decembrie a provocat o mai mare instabilitate, în condiţiile în care Fondul Monetar Internaţional aştepta alegerea unui nou preşedinte care să ajute la calmarea situaţiei politice, pentru a putea acorda României împrumutul de 20 de milioane de euro.
Cristina Antonescu
Foto: Mediafax