CURTEA DE APEL CLUJ CONSIDERĂ DISCRIMINATORIE CONDIȚIONAREA OAMENILOR DE VACCINAREA ANTI-COVID

Din oraş UBB Radio

Curtea de Apel Cluj a anulat Hotărârea de Guvern care se referă la condiționarea oamenilor la evenimente în funcție de vaccinarea anti-COVID, prezentarea unui test PCR negativ sau dovada trecerii prin boală în ultimele luni.

Instanța susține că foarte multe persoane nu se vaccinează din cauza convingerilor religioase sau a stării de sănătate, iar prin urmare ei sunt excluși de la participarea la anumite evenimente, lucru care duce spre discriminare. Curtea de Apel Cluj a mai explicat și că nu există niciun studiu prin care să reiasă faptul că sunt necesare aceste măsuri suplimentare de excludere a oamenilor care nu sunt vaccinați anti-COVID.

„De asemenea, la momentul adoptării hotărârii, salariul mediu net în România era de aproximativ 3.500 de lei fără să vorbim de venitul minim pe economie şi de faptul că există persoane care nu au nici măcar acest venit. Ori, efectuarea unui test RT-PCR sau a unui test antigen rapid trebuie să se realizeze la un laborator medical care să certifice exactitatea rezultatului şi cum aceste teste nu sunt gratuite foarte multe persoane nu vor avea posibilitatea financiară să efectueze acest test şi prin urmare vor fi nevoiți să recurgă la vaccin care este gratuit pentru a putea participa la aceste activităţi”, a explicat Curtea de Apel Cluj.

De asemenea, Instanța nu este de acord nici cu realizarea vaccinării la intrarea pe o arenă sportivă.

„Vaccinarea, aşa cum arată chiar hotărârea de guvern, are relevanţă doar în ipoteza în care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Impunerea vaccinării la intrarea în incinta arenei sportive poate fi periculoasă pentru viaţa şi sănătatea acestor persoane, deoarece în anumite situaţii vaccinul poate avea şi efecte negative amplificate de atmosfera competiţiei sportive la care participă aceşti spectatori vaccinaţi la intrarea în incintă”, se mai arată în motivare.

Prin urmare, Curtea de Apel Cluj a anulat aceste dispoziții din hotărâre care încalcă dreptul cetățenilor de a lua parte la diferite activități.

„Aceste dispoziţii discriminatorii nu sunt justificate obiectiv de un scop legitim atât timp cât există metode de atingere a scopului asigurării sănătăţii populaţiei prevăzute chiar în actul administrativ normativ atacat care ar fi suficiente să asigure scopul propus”, se mai arată în motivare.

Prim-ministrul României, Florin Cîțu susține că decizia Curții de Apel Cluj nu influențează sau schimbă deciziile Guvernului referitoare la măsurile adoptate în contextul pandemiei COVID-19, pe perioada stării de alertă. Premierul anunță faptul că decizia va fi atacată: „Nu va schimba, nu va influenţa. Vom ataca această decizie şi credem că vom câştiga”.

Curtea de Apel Cluj a decis să anuleze în parte Hotărârea de Guvern nr.580/2021, care condiționează participarea la evenimente publice de dovada vaccinării sau a unui test negativ PCR. Decizia e cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Sursă foto: Unsplash

Crișan Daria

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts