Starea de alertă și măsurile de relaxare adoptate le permit celor mai mulți angajați să se întoarcă la serviciu, însă condițiile de desfășurare a activității sunt unele speciale. În acest sens, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a publicat un Ghid pentru revenirea la muncă în condiții de siguranță pentru angajatori și angajați. Scopul ghidului este acela de a proteja și de a reduce riscul de infectare cu virusul COVID-19.
Toți angajatorii și angajații trebuie să implementeze și să respecte măsurile transpuse de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în ghid, pe durata stării de alertă.
Câteva din obligațiile angajatorului prevăzute în ghid sunt:
- Dezinfectează spațiul de lucru cu substanțele aprobate pentru combaterea virusului în mod regulat (minim o dată pe săptămână și de câte ori este nevoie)
- Cumpără instrumente pentru verificarea temperaturii
- Asigură culoare speciale pentru a evita aglomerația
- Asigură comunicarea permanentă cu medicul pentru a fi monitorizată starea de sănătate a angajaților amenajează spațiul de lucru (birouri), astfel încât să se poată păstra distanța fizică între angajați, prin stabilirea unui număr fix de persoane care pot lucra în aceeași încăpere și montarea, acolo unde este posibil, a unor separatoare de plastic între birouri
- asigură acordarea pauzelor de masă eșalonat, cu respectarea distanței de minimum 1,5 metri între angajați
Câteva din obligațiile angajatului prevăzute în ghid sunt:
- Poartă echipament de protecție
- Respectă regulile de igienă
- Evită spațiile comune
- Dezinfectează periodic suprafețele și obiectele pe care le atinge
- Anunță imediat angajatorul dacă prezintă simptomele virusului
- Rămâne acasă dacă înainte de serviciu prezintă simptomele virusului
În ghid sunt trecute și pregătirile pe care angajatorii și angajații sunt nevoiți să le facă după încheierea stării de urgență.
Sursa: Unsplash
Florin Corjuc