Informațiile false despre coronavirus se răspândesc rapid pe rețelele de socializare. Teoriile conspirative au tot mai mult succes și oamenii încep să creadă aceste lucruri, potrivit unui studiu al NewsGuard.
În urma izbucnirii coronavirusului, pe rețelele de socializare s-au răspândit diferite mesaje conspiraționale ce explică apariția acestui virus. Potrivit articolului publicat de NewsGuard, mesajele de acest gen se întâlnesc în mai multe țări din Europa precum Franța, Germania, Italia, Regatul Unit și au fost publicate pe diferite pagini, fie ale unor site-uri, fie pe paginile unor oameni de afaceri din aceste țări, care au sute de mii de aprecieri. Persoanele ce au efectuat acest studiu au identificat 36 de pagini și conturi de Facebook cu sute de mii de aprecieri care transmit informații false.
În același articol al NewsGuard, aceștia susțin că Facebook nu urmărește persoanele ce dezinformează pe continentul European, în timp ce în Statele Unite ale Americii postările prezentau diferite avertismente de la organizațiile de verificare a faptelor. Pe pagina franceză de Facebook Epoch Times Paris exista un articol care prezenta că moleculele de coronavirus
„par să fi fost concepute cu precizie pentru a permite atașarea virusului la celulele umane”.
Nici România nu a fost ocolită de astfel de teorii. Pe rețeaua de socializare Facebook există foarte multe grupuri în care se publică postări despre coronavirus în care se susține că a apărut datorită dezvoltării rețelei 5G. Nu există date ştiinţifice care să ateste o legătură între pandemia de coronavirus şi 5G. Chiar dacă noua reţea foloseşte unde radio de frecvenţă mai înaltă decât 3G sau 4G, nivelul de radiaţii electromagnetice este mult sub normele internaţionale.
Alte persoane susțin că omul de afaceri Bill Gates ar fi plătit dezvoltarea acestui virus pentru a ucide persoanele ce trăiesc pe Pământ și a fi stăpânul lumii. Nici această informație nu a fost dovedită, actualmente fiind considerată una falsă. În prezent, omul de afaceri finanțează un studiu prin care se caută un vaccin sau un mod prin care ar putea fi tratați pacienții infectați.
Un alt mesaj ce a circulat pe rețelele de socializare menționa că vitamina C ar fi leacul pentru noul virus. Ministerul Afacerilor Interne susține că nu există dovezi din care să reiasă că această vitamină ar ajuta la prevenirea sau tratamentul infecției cu Covid-19.
Primul caz de infectare cu acest virus a fost identificat în România în data de 26 februarie. La momentul actual, potrivit grupului de comunicare strategică, în țara noastră există 14.499 de persoane identificate ca fiind infectate cu coronavirus. Au fost confirmate și 876 de decese în timp ce numărul persoanelor ce se vindecă de acest virus este în continuă creștere, iar la momentul actual numărul acestor persoane ajunge la 6.144.
Sursa: Shutterstock
Ionuț Albu